Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Banca Mondială așteaptă reforme de la noul guvern al Moldovei

29 ian. 2015,, 16:15   Economie
4080 2

Foto: tv7.md

Banca Mondială așteaptă formarea cît mai rapidă a Guvernului Republicii Moldova, pentru a discuta planul reformelor. O declarație în acest sens a fost făcută de managerul Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, informează NOI.md. Potrivit lui Kremer, tradițional, Banca Mondială prezintă tuturor noilor șefi de guverne cartea cu propunerile instituției (Briefing Book) – o culegere de analize și idei despre felul în care țara se poate dezvolta mai bine și ce reforme pot contribui la creșterea economică durabilă. De data aceasta Banca Mondială a scris aceaată carte împreună cu alte organizații internaționale și așteaptă cu nerăbdare discutarea reformelor cu noul cabinet de miniștri.

Alex Kremer a numit unele idei de bază ale Băncii Mondiale care vor fi prezentate noului guvern. În particular, se subliniază că sectorul bancar din Moldova are nevoie de o „purificare”, Încă din anul 2013 experții Băncii Mondiale spuneau deschis că regulatorii și judecătoriile trebuie să contribuie la aceea ca băncile să activeze conform regulilor, fără imixtiunea politicienilor care își apără interesele lor. Experții Băncii Mondiale indică că contribuabilii moldoveni vor plăti scump pentru gestionarea proastă a sectorului financiar în perioada anilor 2013-2014. De aceea, după cum a menționat anterior premierul în exercițiu Iurie Leancă, aceste evenimente scandaloase nu trebuie să se repete pe viitor.

Totodată, experții Băncii Mondiale menționează că mediul de afaceri din Moldova are nevoie de mai multă transparență și mai puțină corupție. Potrivit sondajului Business Environment and Enterprise Performance Survey, efectuat de Banca Mondială și BERD în anul 2013, antreprenorii au menționat că situația s-a îmbunătățit aproape în toate domeniile (transport, acces la finanțe, securitate, energetică, reguli vamale, telecomunicații), însă rămînd două probleme majore: instabilitatea politică și corupția.

Experții Băncii Mondiale au subliniat că semnarea acordurilor de asociere și liber schimb cu UE face acest reforme și mai actuale. Acordul de liber schimb deschide noi oportunități pentru exportatorii moldoveni, însă comerțul liber va provoca micșorarea prețurilor în magazinele din Moldova. De aceea, potrivit economiștilor Băncii Mondiale, sporirea competitivității va fi decisivă pentru țara noastră. Alex Kremer a menționat că Banca Mondială așteaptă cu nerăbdare să conlucreze cu viitorul guvern al Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?