X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Majorarea tarifelor la energia electrică în Moldova este inevitabilă

29 ian. 2015,, 11:45   Economie
5228 1

Foto: vb.kg

Majorarea tarifelor la energia electrică în condițiile în care azi Ucraina a întrerupt exportul în țara noastră, este inevitabilă, și asta va deveni o problemă sesizabilă pentru locuitori. Această opinie a exprimat-o într-un interviu exclusiv pentru studioul ”Sputnik-Moldova” Nicolai Mogoreanu, expert în domeniul energeticii. Potrivit lui, situația se agravează și din cauza devalorizării valutei naționale.

”Din cauza devalorizării leului a venit deja momentul ca tarifele să se majoreze. Ai noștri nu fac acest lucru când tarifele trebuie să crească cu 3-5%. Acest lucru îl fac ca să producă un șoc – se va majora dintr-odată cu 20%. E foarte rău că nu există o variantă de rezervă. Am rămas doar cu Cuciurganul – și atât. Dacă vom mai avea probleme și cu gazul, atunci ne putem întoarce la anii 90, când se făceau deconectări periodice. Energia noastră este cu mult mai scumpă decât cea pe care o cumpărăm de la Cuciurgan sau din Ucraina”, a remarcat expertul.

Cu toate acestea, fostul director al ANRE Victor Parlicov susține că lipsa Ucrainei dintre cei care ne livrau energie nu este o problemă. ”În perspectiva cea mai apropiată nu trebuie să influențeze în nici un fel, pentru că conform legilor pieței, aprobate de ANRE, fiecare livrator trebuie să aibă 2 contracte – de bază și de rezervă. Dacă nu livrează energie partea ucraineană, atunci trebuie să livreze Centrala de la Cuciurgan, care are toate posibilitățile, are semnate toate contractele, de aceea nu trebuie să existe probleme”, a spus Parlicov într-u interviu pentru Sputnik-Moldova.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?