Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a prelungit suspendarea dreptului de vot al Rusiei pînă în aprilie

29 ian. 2015,, 12:20   Externe
4094 10

Foto: unimedia.info

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a prelungit, miercuri seara, pînă în aprilie, suspendarea dreptului de vot al celor 18 deputaţi ruşi, o decizie adoptată anul trecut, în urma anexării Crimeei de către Moscova.

Imediat după hotărîre, Rusia a anunţat că nu va mai participa, pînă la sfîrşitul anului, la lucrările Consiliului, o instanţă fără putere legislativă menită să favorizeze dialogul cu privire la probleme legate de democraţie şi drepturile omului.

"Părăsim APCE pînă la sfîrşitul anului", a declarat pentru presă şeful delegaţiei ruse Aleksei Puşkov. Fără Rusia, viitoarele dezbateri în APCE care o vizează se vor rezuma la un "exerciţiu gol", a apreciat el.

Rusia va examina dacă este necesar să-şi menţină prezenţa în organizaţia paneuropeană, a cărei membră este din 1996. Decizia de miercuri "pune o asemenea posibilitate pe ordinea zilei", a subliniat Puşkov.

Într-o rezoluţie, parlamentarii Consiliului Eropei (CoE) au îndemnat Rusia să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei şi i-au dat un ultimatum să o elibereze "în 24 de ore" pe Nadia Savşcenko, o femeie-pilot din armata ucraineană încarcerată în Rusia.

Savşcenko, aleasă deputată în Ucraina, în octombrie, face parte dintre cei 12 deputaţi care reprezintă Ucraina la APCE.
O dezbatere a creat disensiuni între susţinătorii unei poziţii ferme faţă de Moscova şi cei care promovează menţinerea unui dialog.

APCE a aprobat pînă la urmă un compromis, prelungind sancţiunile impuse Rusiei, dar doar pînă la viitoarea sesiune plenară din aprilie, cînd problema sancţiunilor va fi reexaminată. Aceste sancţiuni constau în principal în privarea parlamentarilor ruşi de dreptul de vot în cadrul lucrărilor Adunării.

Înainte de votul împotriva Moscovei, Puşkov a subliniat că delegaţia sa a decis să părăsească Adunarea, în cazul prelungirii sancţiunilor "chiar şi pe o perioadă scurtă".

Preşedintele Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) Serghei Narîşkin a efectuat săptămîna aceasta o vizită la Strasbourg, cu scopul de a încerca să-i convingă pe parlamentari să nu prelungească aceste sancţiuni, denunţînd o decizie "discriminatorie" şi "neconformă cu dreptul internaţional".

Ca măsură de retorsiune, Narîşkin a însărcinat miercuri Comisia pentru Afaceri Externe a Dumei "să pregătească o declaraţie de condamnare a anexării" Germaniei de Est (fosta RDG) de către Germania de Vest (fosta RFG) în 1989. Această "anexare", a subliniat el, nu a fost precedată de un referendum, spre deosebire de ceea ce s-a întîmplat anul trecut în Crimeea. "N-au nimic de-a face una cu alta", i-a replicat ultimul lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, care se afla la putere în 1989.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?