X 
Transnistria stiri: 1437
Preşedintele stiri: 4042

Urmărirea penală împotriva şefului Direcţiei funciare a Primăriei Chișinău a fost încetată

29 ian. 2015,, 09:15   Societate
4118 0
Foto: caleaeuropeana.ro
Dosarul penal pornit pe numele şefului Direcţiei funciare din cadrul Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, Nicolae Crăciun, bănuit de corupţie, a fost clasat. Procurorii au încetat urmărirea penală, iar funcţionarul luptă pentru restabilirea sa în funcţie. Primarul Dorin Chirtoacă insistă că nu va permite acest lucru şi că Nicolae Crăciun ar fi luat totuşi mită de zeci de mii de euro pentru atribuirea unor loturi de pămînt mai multor persoane.

Nicolae Crăciun este şef al Direcţiei funciare din 2006. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, l-a suspendat din funcţie în iunie 2014, anunţînd atunci că funcţionarul a fost prins cu mită.

„Din informaţiile de care dispun, sînt înregistrări, că lua bani chiar din birou, fără jenă. Din cîte cunosc, pentru o tranzacţie ar fi fost vorba de 12 mii de euro, pentru alta – 80 de mii de euro. În privinţa acestei persoane am pus punct”, a spus răspicat edilul.

A pus punct pe dosarul penal deschis pe numele lui Nicolae Crăciun şi Procuratura Anticorupţie. Urmărirea a încetat.

Eduard Harunjen, procuror anticorupţie: „Din cîte îmi aduc aminte, era o bănuială că s-ar fi primit nişte mită, dar nu a fost prins în flagrant. Sînt lucruri diferite. Asta spunea şi primarul Dorin Chirtoacă. Ei, întrebaţi-l pe primar. Trebuie să sunaţi în aşa caz la organul de urmărire penală, la domnul Zumbreanu sau la CNA, pentru că dosarul este în gestiunea lor”.

Bogdan Zumbreanu, şeful direcţiei Urmărire Penală, CNA: „S-au fixat transmiteri de obiecte, care, se presupune, că ar fi fost bani, dar nu putem fi siguri de acest fapt. Tocmai acesta a fost, cred, temeiul, căci nu putem incrimina persoanei doar o simplă filmare a unei acţiuni. Din cauza faptului că nu s-a reuşit această acţiune, Procuratura a dispus clasarea cauzei penale”.

Chiar dacă şeful Direcţiei funciare a scăpat basma curată, primarul insistă că nu va permite restabilirea lui în funcţie şi insistă asupra faptului că a luat mită.

„Este destul de straniu. Dacă nu se va demonstra partea penală, există partea administrativă, disciplinară, de serviciu. Credem că avem cum să clarificăm problema în ceea ce îl priveşte. Este vorba despre imagini care arată tranzacţii în biroul respectivului, cu sume de bani destul de mari, de la 10 pînă la 80 de mii de euro, respectiv, înregistrări audio pe acelaşi subiect, toată această chestiune a fost făcută împreună cu structurile statului, CNA, alte structuri de investigaţie operativă”.

Pe de altă parte, Nicolae Crăciun neagă faptul că a luat mită şi din septembrie luptă pentru restabilirea sa în funcţie.

„Arătaţi-mi şi mie, poate este o persoană „dublor” care strînge banii, arătaţi-mi şi mie momentul ăsta unde eu iau banii ăştia. Aberaţii! Eu am contestat dispoziţia de suspendare a mea din funcţie. O decizie a instanţei încă nu există? Nu există, pentru că Primăria nu se prezintă în instanţă”, a afirmat cu indignare șeful de direcție.

Amintim că Nicolae Crăciun a fost implicat și în scandalul înstrăinării unui lot de pămînt, proprietate municipală, din strada Ciocîrliei, unde locuieşte Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte al ţării Vladimir Voronin. Terenul ar fi fost vîndut cu 3 milioane de lei, deşi costul real ar fi fost de circa 30 de milioane. Nimeni nu a fost găsit vinovat de efectuarea acestei tranzacţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?