X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Washingtonul amenință cu înăsprirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei

28 ian. 2015,, 14:40   Externe
3708 15

Foto: obozrevatel.com

SUA vor coopera cu Uniunea Europeană pentru înăsprirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei din cauza rolului său în recrudescența violențelor în estul rebel prorus al Ucrainei, a declarat miercuri, la Kiev, secretarul american al trezoreriei, Jack Lew, relatează AFP.

'Prima noastră opțiune este soluția diplomatică care ne va permite să atenuăm sancțiunile. Dar sîntem pregătiți să facem mai mult, dacă este necesar. În acest scop, vom continua să lucrăm cu aliații noștri pentru a crește presiunea asupra Rusiei', a spus Lew în fața presei.

UE a anunțat marți că are în vedere noi sancțiuni împotriva Moscovei, iar agenția americană Standard&Poor's a retrogradat nota datoriei pe termen lung a Rusiei, plasînd-o la 'speculativ' sau 'junk' ('gunoi'), în jargon financiar.

Kievul și Occidentul acuză Moscova că acordă ajutor militar separatiștilor și că a desfășurat trupe regulate în estul Ucrainei. Rusia neagă orice implicare directă în acest conflict, soldat deja cu peste 5.000 de morți în cele nouă luni de la debutul ostilităților.

'Am spus clar de la început: dacă Moscova își respectă integral obligațiile în cadrul acordurilor (de pace) de la Minsk, sancțiunile împotriva Rusiei ar putea fi relaxate', a spus secretarul american al trezoreriei.

El a anunțat că Ucraina, care se confruntă cu o gravă criză economică, urmează să primească în acest an două miliarde de dolari sub forma de credite din partea SUA pentru a finanța cheltuielile sociale, cu condiția ca Kievul să aplice reformele promise, în special în materie de luptă împotriva corupției.

'Guvernul ucrainean continuă să avanseze cu punerea în aplicare a programului său ambițios de reforme și are nevoie de sprijinul comunității internaționale de a merge mai departe", a subliniat oficialul american, a cărui țară a acordat deja Kievului un împrumut de 1 miliard de dolari anul trecut.

Ucraina, care a pierdut 20% din PIB ca urmare a conflictului din est, cheltuiește între 5 și 7 milioane de dolari pe zi pentru acest război, a declarat săptămîna trecută ministrul ucrainean al finanțelor, Natalia Iaresko, o americancă naturalizată în Ucraina și care în trecut a lucrat la Departamentul de Stat al SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?