X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Ivașcenco: Parcări cu plată în Chișinău vor apărea pînă la sfîrșitul anului 2015

27 ian. 2015,, 17:15   Societate
6307 0
Foto: ff.md
Conducătorii auto au fost mirați și chiar indignați de informația precum că pe străzile din Chișinău va apărea o mașină-capcană a poliției (dotată cu cameră video, calculator, GPS, acces la internet) care înregistrează automat automobilele parcate neregulamentar, fapt ce se va solda cu amenzi pentru șoferii respectivi .

Automobiliștii califică această noutate ca pe o metodă ușoară de completare a bugetului de stat. Șoferii consideră că autoritățile mai întîi trebuie să creeze condiții și posibilități pentru parcare în locuri autorizate și abia atunci să împartă amenzi. Solicitat de NOI.md, membrul Consiliului Municipal Chișinău Ghenadie Ivașcenco a comentat această situație:

„Sarcina orașului constă în crearea condițiilor pentru parcare și de a percepe taxă pentru aceasta. Deocamdată acest lucru nu a fost făcut. În prezent, în capitală există locuri unde staționarea și parcarea sînt interzise și sînt locuri unde staționarea și parcarea sînt permise. Toate acestea sînt prevăzute în Regulamentul regulilor de circulație, a cărui respectare este monitorizată de poliție. Felul în care regulile de circulație sînt respectate de șoferi este problema poliției, nu a municipalității. Pe de altă parte, în Chișinău sînt insuficiente parcări, îndeosebi în centru. Însă în oraș nu vor putea fi create prea multe parcări suplimentare. Unicul lucru pe care îl pot face autoritățile locale este să facă parcările cu plată”.

„În toamna anului trecut CMC a votat inițierea unui parteneriat public privat privind amenajarea parcărilor. Cu părere de rău, primarul general a fost ocupat cu alegerile și concursul încă nu a fost organizat. Așteptăm ca în luna februarie să fie anunțat un concurs internațional pentru selectarea companiei care la etapa inițială se va ocupa de organizarea parcărilor în partea centrală a orașului. Ulterior, acest proces va fi extins și în alte sectoare ale capitalei.

Conform studiului de fezabilitate, este vorba de peste 5000 de locuri de parcare în centrul orașului. Practica arată că atunci cînd locurile de parcare sînt gratuite, ele întotdeauna sînt ocupate. În schimb atunci cînd acestea sînt cu plată, apar și locuri libere. Introducerea taxei este necesară și din cauză că pentru amenajarea și întreținerea parcărilor este nevoie de mijloace. Potrivit calculelor noastre, primele parcări cu plată în capitală vor apărea pînă la sfîrșitul anului curent.

Anul trecut urma să înceapă reconstrucția a șase străzi centrale, inclusiv a bulevardului Ștefan cel Mare, din contul creditului acordat de BERD, însă procesul se tergiversează. Conform planurilor stabilite, reconstrucția urmează să fie încheiată pînă la sfîrșitul anului. Una dintre condițiile BERD-ului este crearea parcărilor pe aceste străzi renovate. Pot spune cu certitudine că primele trei străzi – Alecsandri, Negruzzi și Ștefan cel Mare – vor fi amenajate cu parcări cu plată pînă la sfîrșitul anului 2015, dacă primarul va acționa în conformitate cu planul. Dacă din nou se va lăsa absorbit de campania electorală, am putea depăși acest termen”, a conchis funcționarul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?