X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Topul celor mai importante evenimente ale anului 2014 în opinia moldovenilor

26 ian. 2015,, 11:08   Politică
2280 0

Foto :sharji.net

saAlegerile parlamentare din 30 noiembrie, semnarea Acordului de asociere cu UE și liberalizarea regimului de vize sînt evenimentele care, în opinia moldovenilor, au marcat anul 2014. Este concluzia unui sondaj de opinie realizat în ianuarie curent de Asociația Sociologilor Demografilor din Moldova, notează NOI.md.

Deși au indicat scrutinul parlamentar ca fiind principalul eveniment al anului, 41 la sută dintre respondenți consideră că alegerile nu au fost totuși libere și corecte. Aceștia s-au arătat îngrijorați în special de faptul că nu toate partidele au avut acces la tribuna mediatică, dar și de eliminarea partidului „Patria” din cursa electorală. 36 la sută au calificat alegerile drept corecte, iar alte 22 la sută nu au știut să dea o apreciere scrutinului.

Semnarea Acordului de asociere cu UE este, în opinia moldovenilor, al doilea eveniment important al anului trecut, această realizare fiind remarcată de 47 la sută dintre intervievați. Alți 44 la sută au nominalizat liberalizarea regimului de vize, eveniment care s-a clasat pe locul trei. Agravarea situației din Ucraina este în opinia moldovenilor al patrulea eveniment ca importanță în 2014. Pe poziția a cincea, respondenții au remarcat relațiile tensionate cu Federația Rusă, referindu-se aici la embargoul instituit la producția agricolă, introducerea taxelor vamale. Pe 6, cei chestionați au indicat susținerea internațională acordată Moldovei, pe 7 – excluderea partidului „Patria” din cursa electorală, pe locul 8 – situația de pe piața valutară, pe 9 – rezultatul obținut de PSRM la alegeri, pe 10 – menținerea cursului proeuropean după scrutinul din noiembrie.

Viziunile moldovenilor la capitolul evenimentele anului s-au diferențiat în funcție de regiunea demografică. Astfel, cetățenii din nordul țării au fost marcați cel mai mult de relațiile tensionate cu Federația Rusă. Locuitorii din centru s-au arătat îngrijorați de conflictul din Ucraina, iar cei din sudul Moldovei – de situația din interiorul PCRM. Pe de altă parte, locuitorii capitalei au fost marcați cel mai mult de menținerea cursului proeuropean.

Sondajul mai arată că 29 la sută dintre cetățeni consideră că direcția în care merge țara este bună, 54 la sută – că direcția este greșită, iar 17 la sută nu au știut ce să răspundă. Sondajul a fost realizat în perioada 8-20 ianuarie pe un eșantion 1171 de persoane, cu o marjă de eroare de ± 3 la sută.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?