Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Rusia oferă 328 de locuri gratuite de studii pentru moldoveni

23 ian. 2015,, 17:00   Societate
4601 0

Foto: newsmoldova.md

În ultimul timp Rusia majorează numărul de locuri în instituțiile sale de învățămînt pentru candidații din Republica Moldova. Astfel, în anul 2015, Guvernul Federației Ruse a oferit Moldovei 328 de locuri, dintre care 237 pentru bacalaureat (patru ani de studii) și studiile de specialitate (cinci ani) iar 91 de locuri – pentru magistratură, aspirantură și rezidențiat, informează NOI.md.

Șeful Reprezentanței „Rossotrudnicestvo” în Moldova, Valentin Rîbițki, a comunicat în cadrul unui briefing că în acest an s-a decis să se pună un accent mai mare pe continuarea studiilor superioare, de aceea a fost majorat numărul de locuri pentru masterat, aspirantură și rezidențiat (anul trecut din 321 de locuri doar 31 au fost rezervate unui nivel mai înalt de studii).

În premieră au fost oferite locuri din partea Ministerului Culturii al Rusiei la specialitățile operator de cinema, producător, regizor și regizor de sunet. Ministerul Sportului a oferit 9 locuri, Academia de Comerț Extern din Rusia – 4 locuri, iar Ministerul Sănătății – 14 locuri la rezidențiat. Însă cele 328 de locuri nu este oferta definitivă, deoarece Centrul Rus de Știință și Cultură are legături directe cu mai multe instituții de învățămînt superior din Rusia care au posibilitatea de a primi studenți la buget pe linii proprii. Spre exemplu, Școala Superioară de Economie, despre care se spune că pregătește miniștri și milionari, în anul 2014 a organizat aici testări și olimpiade, suplinînd numărul de locuri cu 70. Academia Agricolă din Kostroma de cîțiva ani la rînd primește din Moldova circa 60 de candidați. Universitatea din Sankt Petersburg, de asemenea, anul trecut, a admis cîteva persoane peste cota stabilită.

De menționat că la depunerea actelor, candidatul poate indica 6 instituții de învățămînt superior, pentru că în cazul ratării unei instituții să poată fi înmatriculat la altă universitate. Însă numai două instituții pot fi din districtul Central și Nord-Vest. Dacă niciuna dintre cele șase instituții nu va admite candidatul (ceea ce este puțin probabil), decizia cu privire la admitere va fi luată de Ministerul Educației din Rusia.

În anul 2014, cele mai solicitate specialități au fost cele din domeniile economiei, jurisprudenței și medicinii (concursul ajungea pînă la 15 persoane pe un loc). În acest caz, în afară de depunerea actelor, trebuie trecută o testare preliminară. În cazul în care mai multe persoane obțin aceleași note, sînt avantajați învingătorii și participanții la olimpiade. În anul curent (pe 21 februarie), circa 20 de instituții de studii superioare vor desfășura în Moldova Olimpiada „E timpul pentru studii în Rusia”, iar pentru învingători vor fi rezervate 40 de locuri (în anul 2014 – 15 locuri).

În anii precedenți Ministerul Educației din Moldova selecta candidați din liceele cu predare în limba moldovenească, iar Reprezentanța „Rossotrudnicestvo” se ocupa de absolvenții liceelor cu predare în limba rusă. Acum toată responsabilitatea aparține părții ruse (se ține cont de notele din primul semestru al anului curent de studii și cele din anul trecut). Totodată, în comisia de evaluare vor fi invitați și reprezentanți ai instituțiilor de învățămînt din Moldova. Comisia va fi condusă de consilierul Ambasadei Rusiei în Moldova, Vsevolod Filip, iar Valentin Rîbițki va fi vicepreședintele comisiei.

Spicherul a subliniat că sînt persoane care încearcă să se îmbogățească din asta, propunînd ajutor la admiterea în universitățile din Rusia în bază de cote (gratuit). Aceștia sînt niște escroci. Principalul criteriu de selectare este punctajul înalt. Documentele selectate de comisie vor fi trimise Ministerului Educației al Rusiei.

În total, din anul 2009, în cadrul acestui program peste 2,5 mii de cetățeni din Moldova au obținut studii în Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?