X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Grecia organizează duminică alegeri legislative

23 ian. 2015,, 17:40   Externe
3349 1

Foto: srsvc.com

Ciclul electoral care începe duminică în Grecia deschide o perioadă frenetică, marcată prin alegeri legislative, urmate de prezidenţiale în 15 zile şi un nou scrutin legislativ pînă la începutul lui martie, dacă partidele nu reuşesc să ajungă la un acord privind formarea unui Guvern, relatează AFP.

Grecii vor alege 300 de deputaţi în cadrul unui scrutin proporţional: 238 vor fi aleşi în cele aproximativ 50 de circumscripţii din ţară, iar 12, în general personalităţi, vor fi aleşi pe "liste de stat", ceea ce îi scuteşte de nevoia de a face campanie.

În plus, partidul care se clasează pe primul loc dispune de un bonus de 50 de mandate suplimentare, care se alocă următorilor candidaţi de pe listă.

Alegerile legislative de la 25 ianuarie sînt de fapt consecinţa dizolvării Parlamentului, provocată în decembrie de refuzul a peste două cincimi dintre deputaţi de a-l alege în locul lui Carolos Papoulias pe candidatul propus de actualul Guvern al lui Antonis Samaras (ND), fostul comisar european Stavros Dimas.

Constituţia greacă prevede că în acest caz, noua Cameră a Deputaţilor, fie că s-a format un Guvern sau nu, "procedează imediat după constituirea sa la alegerea preşedintelui republicii". Primul tur de scrutin ar putea avea loc la 7 februarie, urmat de altele două, dacă va fi cazul, la intervale de cinci zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?