Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Studiu: Semnarea Acordului de asociere oferă poliţiei din Moldova mai multe şanse de reformare

22 ian. 2015,, 11:15   Societate
3285 0
Foto: ipn.md
După semnarea în 2014 a Acordului de asociere RM-UE, poliţia din Republica Moldova are mai multe şanse de reformare. Concluzia se regăseşte într-o analiză semnată de expertul Centrului Analitic Independent "Expert-Grup" Tatiana Savva.

Potrivit agenţiei "Infotag", expertul afirmă că poliţia este un actor important în sistemul organelor de apărare a ordinii de drept, iar în perceperea cetăţenilor Republicii Moldova, aceasta rămîne una dintre instituţiile cu risc sporit de corupţie.

"În acelaşi timp, lipsa de profesionalism, de inventar poliţienesc (etiloteste, seturi de cercetare la faţa locului, aparate foto digitale, imprimante şi copiatoare, automobile) şi lipsa resurselor financiare, fac ca doar 40% dintre cetăţeni să aibă încredere în poliţie", spune autoarea studiului, precizînd că în UE acest indicator este de 70%.

Potrivit ei, poliţia continuă să se confrunte cu probleme de dotare tehnică, cum ar fi: lipsa automobilelor pentru toate subdiviziunile teritoriale, sistemelor de monitorizare video, sistemelor de localizare GPS, planşetelor digitale cu soft pentru aplicarea automatizată a amenzilor, echipamentelor de testare a alcoolemiei, dotării experţilor criminalişti cu echipamente moderne.

"Acordul de asociere vine să susţină dezvoltarea poliţiei şi a controlului de frontieră prin acordarea suportului financiar de aproape 90 de milioane de euro în perioada 2014-2017, prin oferirea asistenţei tehnice şi a suportului bugetar acestui sector, prin formarea profesioniştilor în domeniu şi crearea parteneriatelor cu instituţiile internaţionale relevante", spune Savva, adăugînd că primele rezultate ale implementării Acordului de asociere nu au întîrziat să apară.

"Odată cu donarea a 164 de automobile pentru cele 37 de sectoare de poliţie din ţară, timpul de reacţie operaţională a scăzut de la 1.5h la 30 min, acesta constituind unul dintre cei mai importanţi indicatori în evaluarea activităţii acestora. De asemenea, au fost donate cîte un calculator şi o imprimantă pentru sectoarele de poliţie din ţară, lucru care practic va asigura accesul tuturor colaboratorilor la sistemul informaţional naţional şi internaţional", spune autoarea.

În opinia ei, semnarea Acordului de asociere oferă oportunitatea, dar şi mijloacele care asigură dezvoltarea sectorului de asigurare a ordinii publice şi gestiune a controlului de frontieră.

"Angajamentele luate de Republica Moldova în reformarea sistemului vor fi în premieră susţinute financiar şi tehnic de către Uniunea Europeană, fapt ce va duce în primul rînd la scăderea criminalităţii în ţară, scăderea corupţiei printre colaboratorii poliţiei şi, respectiv, la creşterea încrederii populaţiei în organele de drept", consideră expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?