Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Slusari: Consumatorilor industriali de zahăr din Moldova nimeni nu le interzice să importe zahăr

20 ian. 2015,, 17:15   Economie
3633 0
Foto: dosug.md
Consumatorilor industriali de zahăr din Moldova nimeni nu le interzice să importe materie primă dulce fără achitarea taxelor vamale, consideră preşedintele Uniunii Republicane „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.

Solicitat de agenția "Infotag", el a spus că "cota personală de 15 mii de tone de zahăr de sfeclă, solicitată Guvernului de producătorii de conserve, este lipsită de sens, deoarece acordurile internaţionale ale Moldovei deja prevăd importul acestei cantităţi de zahăr".

"Conform Acordului de liber schimb RM-UE şi statului de membru al OMC, Moldova importă peste 13 mii de tone de zahăr de sfeclă, doar o mică parte din care este taxată. De ce producătorii de conserve nu folosesc această posibilitate, dar cer alte înlesniri? Moldova, care se pronunţă pentru valorile europene, trebuie să ştie că ţările Uniunii Europene, precum şi din CSI iau toate măsurile pentru a proteja propria piaţă a zahărului. Dezvoltarea normală a ramurii zahărului în ţară este posibilă doar în cazul importului limitat", consideră Slusari.

Potrivit lui, "pe fundalul riscurilor liberalizării pieţei importului de zahăr, consumatorii industriali nu au argumente în favoarea cerinţelor înaintate".

"Sfecla de zahăr pentru raioanele de nord ale Moldovei este una dintre cele mai profitabile ramuri. Posibilele propuneri de a renunţa la producerea sfeclei de zahăr în favoarea legumelor şi fructelor sînt inadmisibile. Embargoul din 2014 a demonstrat vulnerabilitatea producerii unor culturi agricole", a spus Slusari. El a propus producătorilor de conserve să-şi aducă aminte "ce profit au obţinut din cumpărarea fructelor şi legumelor în toamna 2014".

"Guvernul a alocat sute de milioane de lei pentru subvenţii agricultorilor, dar au cîştigat întreprinderile de conserve, care au cumpărat materie primă la un preţ redus. Recomand acestor consumatori industriali să lase ramura sfeclei de zahăr, să nu o distrugă. Mai bine să împartă banii cu producătorii de fructe şi legume", consideră preşedintele „UniAgroProtect”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?