X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Merkel: Alegerile din Grecia și ședința de la BCE nu reprezintă ''o săptămână decisivă'' pentru zona euro

20 ian. 2015,, 01:30   Externe
21156 0

Foto: ruvr.ru

Zona euro nu intră ''într-o săptămână decisivă'', a afirmat luni cancelarul german Angela Merkel, minimalizând atenția care se acordă posibilei decizii a Băncii Central Europene de a achiziționa obligațiuni guvernamentale și alegerilor din Grecia, programate duminică, transmit Dow Jones Newswires, ANSA și Reuters.

''BCE adoptă decizii în mod independent'', a afirmat oficialul german în timpul unei conferințe de presă, adăugând că în continuare crede că nu a fost complet depășită criza din zona euro. Germania se opune unui program masiv de achiziționare de obligațiuni, cunoscut sub numele de măsuri de relaxare cantitativă (QE).

Întrebată dacă această săptămână ar putea fi descrisă ca 'o săptămână a destinului', în condițiile în care BCE ar putea anunța joi achiziționarea de obligațiuni guvernamentale iar Grecia va alege duminică un nou Parlament, Merkel nu a fost de acord cu această exprimare.

''Nu aș numi aceasta o săptămână a destinului pentru zona euro. Am spus întotdeauna că nu a fost complet depășită criza din zona euro. Acest fapt a fost important săptămâna trecută, în ultimele săptămâni din 2014 și, de asemenea, contează în aceste săptămâni'', a afirmat cancelarul german, adăugând că BCE adoptă decizii în mod independent, iar Grecia va vota în mod responsabil.

Analiștii susțin că experții Băncii Centrale Europene au elaborat mai multe scenarii privind achiziționarea de obligațiuni suverane în valoare de până la 500 de miliarde de euro. Așteptările ca BCE să anunțe acest program joi au sporit după ce președintele Franței, Francois Hollande, a declarat că BCE va decide joi achiziționarea de obligațiuni guvernamentale, care ar putea ajuta economia europeană.

''Joi, BCE va lua decizia de a achiziționa obligațiuni guvernamentale, ceea ce va furniza lichidități semnificative economiei europene și va stimula creșterea'', a afirmat șeful statului francez. Angela Merkel și-a exprimat speranța că Grecia va rămâne în zona euro după alegerile de duminică. Partidul de stânga Syriza, care și-a majorat avansul în sondaje înaintea votului din 25 ianuarie, a anunțat că va elimina măsurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internaționali în conformitate cu planul de asistență în valoare de 240 de miliarde de euro și, de asemenea, a cerut organizarea unei conferințe internaționale pentru renegocierea termenilor datoriilor Greciei față de alte state din zona euro. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a propus o conferință similară cu reuniunea de la Londra din 1953 la care puterile Occidentale au redus cu 50% datoria Germaniei Federale.

Un program de achiziții de active în valoare de 500 de miliarde de euro ar duce BCE la jumătate din obiectivul său de a-și extinde bilanțul, de la 2.200 de miliarde de euro, în prezent, până la 3.000 de miliarde de euro, și a evita o spirală deflaționistă în zona euro.

BCE a demarat pregătirile tehnice pentru a putea începe să cumpere obligațiuni guvernamentale. O decizie în acest sens ar putea fi anunțată la următoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE din data de 22 ianuarie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?