Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Socialiștii încep sezonul protestelor (FOTO)

19 ian. 2015,, 13:02   Politică
5843 2

Foto: actualitati.md

Un grup de membri ai Partidului Socialiștilor în frunte cu deputații Ion Ceban și Vlad Bătrîncea au organizat astăzi o acțiune de protest la sediul Băncii Naționale a Moldovei. Manifestanții au cerut demisia guvernatorului Dorin Drăguțanu, pe fondul înrăutățirii situației de pe piața valutară, notează NOI.md.

În perioada noiembrie-decembrie, 2014, rezervele valutare oficiale s-au redus cu 500 milioane dolari SUA. Totodată, s-a produs cea mai pronunţată depreciere a leului moldovenesc. În opinia membrilor acţiunii de protest, deprecierea artificială a monedei naţionale a avut loc cu binecuvîntarea şi cu implicarea directă a conducerii Băncii Naţionale. Socialiştii sînt indignaţi de inerţia BNM în privinţa cursului valuta, ceea ce a dus deja la majorarea preţurilor la mărfurile de primă necesitate, în primul rînd la produsele alimentare şi la medicamente. Urmează majorarea tarifelor la serviciile comunale: gaz, electricitate, agent termic.

În ultimele 6 luni, petrolul s-a depreciat, practic de 2,5 ori totuşi, în Moldova, preţurile la produsele petroliere s-au redus cu doar 10 la sută. Actualmente, costul benzinei de marca А-95 constituie 16 lei şi jumătate, în timp ce costul real al unui litru de combustibil nu trebuie să depăşească 12 lei. Manifestanţii s-au pronunţat pentru stabilizarea neîntîrziată a monedei naţionale şi au cerut o examinare cît mai operativă a chestiunii în cauză la şedinţa Parlamentului RM.

O atenţie specială a participanţilor la protest a fost acordată situaţiei de la BEM, Banca Socială şi Unibank. În prezent, Partidul Socialiştilor este contactat de mai mulţi deponenţi, carenu-şi pot ridica banii din aceste bănci. În opinia PSRM, situaţia din sfera bancară ameninţă printr-o pierdere masivă a depozitelor pentru sute de mii de cetăţeni ai Moldovei, fapt ce poate degenera într-o explozie socială de amploare.

Dotați cu megafoane și pancarte, activiști au scandat lozinci precum „Hoții, la dubă!” „Drăguțanu, demisie!” „ Stop căderii leului!”. Manifestanții cer tragerea la răspundere penală a guvernatorului BNM.

„Deprecierea leului are loc zilnic, leul pierde teren în fața dolarului și euro. Oamenii nu primesc salarii în euro și dolari, domnule Drăguțanu. Din Banca Națională au fost scoși miliarde de lei pentru a acoperi crima, furtul care a fost făcut la Banca de Economii și se face în continuare la Banca Socială și Unibank. Oamenii deja au probleme cu extragerea depozitelor. Drăguțanu nu doar trebuie să plece, dar trebuie să și răspundă penal pentru ceea ce să întîmplă în sistemul financiar-bancar”, a spus Ion Ceban.

Conducerea Băncii Naționale nu a răspuns deocamdată la acuzațiile înaintate de socialiști.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?