Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Cum a devenit oraşul Tvardiţa tigrul economic al sudului moldovenesc

18 ian. 2015,, 12:30   Societate
9902 0

Foto: diez.md

În doar doi ani, a devenit de nerecunoscut. Tvardiţa a reuşit să se transforme într-o localitate prosperă după ce Parlamentul de la Chişinău i-a schimbat statutul localităţii din sat în oraş.

Oraşul Tvardiţa este asigurat în totalitate cu gaze naturale şi aproape toate casele sînt conectate la apeduct. De asemenea, timp de aproape doi ani, au fost reparate mai multe drumuri, iar 80 la sută dintre străzi sînt iluminate.

Datorită faptului că la Tvardiţa există o zonă economică liberă, a crescut numărul de investitori. Acesta depaşeşte cifra de 50.

Oamenii de afaceri din localitate spun că în ultimii ani situaţia economică s-a îmbunătăţit considerabil.

"Autorităţile locale actuale au atras o atenţie deosebită agenţilor economici şi au mers cot la cot pentru a dezvolta economia localităţii. Oamenii deja nu mai fug din localitate, ci dimpotrivă se străduie să revină şi să-şi găsească aici un loc de muncă", povesteşte femeia de afaceri Parascovia Dolomanji.

Locuitorii oraşului spun că investiţiile făcute în ultimii ani în localitate le-au adus beneficii tuturor:
"Priviţi un pic înapoi şi uitaţi-vă la şcoală cît de frumos au făcut-o pentru copiii noştri pentru ca ei să înveţe şi să devină oameni mari."

"Avem multe fabrici, lumea are unde să lucreze. A fost construit şi un magazin universal unde, la fel, oamenii pot să se angajeze."

"Au fost construite mai multe fabrici, localitatea a devenit mai amenajată. De asemenea au început să fie construite grădiniţe, într-un cuvînt toate aici sînt ca într-un oraş."

Anul trecut, din Bugetul de Stat au fost alocate patru milioane de lei pentru dezvoltarea oraşului.

"Noi am reabilitat în întregime liceul. Pentru lucrările de reparaţie au fost cheltuiţi mai mult de un milion de lei. De asemnea au fost reparate drumurile, căminul pentru studenţi, dar şi mai multe lucruri mărunte", raportează primarul Ivan Jeleapov.

În Tvardiţa locuiesc peste cinci mii de oameni. Oraşul are două şcoli, două grădiniţe, colegiu de muzică şi şcoală de arte.

De asemenea aici activează mai multe fabrici de vinuri, mezeluri, produse farmaceutice şi confecţii textile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?