Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Primul președinte al Moldovei împlinește 75 de ani

17 ian. 2015,, 11:52   Politică
5339 5

Foto: europalibera.org

Primul șef de stat al Republicii Moldova, Mircea Snegur, își serbează astăzi ziua de naștere. Politicianul a împlinit 75 de ani, notează NOI.md.

Mircea Snegur s-a născut pe 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, județul Soroca, actualmente raionul Florești, și este de specialitate agronom-savant. Studiile superioare și le-a făcut la Institutul Agricol din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1961. A făcut aspirantura la Catedra de fitotehnie a aceluiași institut, obținînd titlul științific de doctor în științe agricole.

În anii 1961-1968 a lucrat în calitate de agronom și președinte de colhoz în satul Lunga (raionul Florești). Ulterior a deținut funcțiile de: director al Stației Experimentale pentru Culturile de Cîmp, șef al Direcției principale știință agricolă a Ministerului Agriculturii, director general al Asociației Științifice de Producție „Selecția” și director al Institutului de Cercetări Științifice în Domeniul Culturilor de Cîmp din orașul Bălți.

Fostul președinte este unul dintre liderii mişcării de eliberare şi renaştere naţională. Acesta a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident.

Mircea Snegur a deținut funcția de președinte între anii 1990-1996. Ulterior, acesta a pierdut alegerile în fața celui de-al doilea președinte al țării, Petru Lucinschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?