X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Moldova este asigurată în proporție de 89 la sută cu seminţe pentru semănatul de primăvară

16 ian. 2015,, 17:00   Economie
4938 0
Foto: elitat.ru
Agricultorii moldoveni au pregătit circa 32 de mii de tone de seminţe de culturi de cîmp pentru semănatul de primăvară din cele 35,9 mii de tone necesare, a relatat agenției "Infotag" viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Gheorghe Gaberi.

Potrivit lui, "specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) verifică calitatea păstrării şi ventilării seminţelor".

"De asemenea, are loc selectarea, testarea continuă şi certificarea seminţelor în condiţii de laborator. O atenţie deosebită se acordă gospodăriilor ţărăneşti pentru livrarea seminţelor certificate", a menţionat el, adăugînd că deficitul seminţelor unor culturi va fi acoperit din importurile care vor fi efectuate în februarie-martie.

"Se aşteaptă creşterea nivelul de asigurare cu seminţe de ovăz, lucernă, mazăre, soia şi fasole din contul gospodăriilor ţărăneşti", a precizat Gaberi.

Trebuie de pregătit 9,9 mii de tone de orz, ceea ce va permite semănarea a 55 mii ha. Deocamdată avem 8,3 mii de tone. De asemenea, sînt necesare 9 mii de tone de porumb, care ar asigura semănarea a 450 de mii de hectare, boabe de soia – 7 mii de tone (70 mii ha), mazăre – 6 mii de tone (20 mii ha). Conform planificărilor, în primăvară urmează a fi semănate cu diferite culturi 921,5 mii de hectare de teren agricol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?