Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Polanski a fost interogat de Parchetul din Cracovia

16 ian. 2015,, 03:00   Externe
4974 0

Foto: noi.md

Regizorul franco-polonez Roman Polanski a fost interogat de Parchetul polonez din Cracovia, sesizat printr-o cerere de extrădare a cineastului din partea Statelor Unite, în cadrul unui dosar de moravuri datând din 1977, se arată într-un comunicat publicat joi de Parchet și citat de AFP.

Roman Polanski "a fost interogat miercuri seară în baza cererii de extrădare depusă de partea americană", notează comunicatul, subliniind că Parchetul va înainta "curând" tribunalului o cerere referitoare la acest caz. Textul nu precizează dacă este vorba de o cerere de clasare a dosarului sau de autorizarea extrădării, considerată puțin probabilă, potrivit observatorilor.

Luni, regizorul declarase unei televiziuni private poloneze că are încredere în justiția din țara sa natală și că dorește să se supună procedurii. El a confirmat de asemenea că pregătește un film despre Afacerea Dreyfus o parte din filmări putând fi realizate în Polonia.Justiția americană a adresat la începutul lunii ianuarie Poloniei o cerere oficială de extrădare a regizorului. În timpul șederii sale în Polonia din octombrie 2014, Polanski a fost audiat, la cererea Statelor Unite, de un procuror din Cracovia, care a refuzat detenția sa. Lăsat în libertate, Polanski a promis să se prezinte la fiecare solicitare a justiției poloneze.

În 1977, în California, regizorul care avea atunci 43 de ani a fost anchetat pentru violarea adolescentei de 13 ani Samantha Geimer. După 42 de zile de închisoare și eliberarea pe cauțiune, cineastul, care pledase vinovat pentru 'raporturi sexuale ilegale', a fugit din Statele Unite înainte de pronunțarea verdictului, temându-se de o condamnare aspră. În 2009, tot la cererea autorităților americane, el a fost reținut la Zurich, unde venise pentru a primi un premiu și a rămas în arest domiciliar timp de câteva luni, dar nu a fost extrădat.

Extrădarea lui Polanski teoretic 'rămâne posibilă', potrivit Parchetului polonez, pentru că prescrierea actelor sale — relații sexuale cu o minoră — nu este valabilă în cazul cererii SUA, potrivit unui acord încheiat între cele două țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?