X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Prognoze pesimiste referitoare la încheierea grabnică a negocierilor de creare a coaliției

15 ian. 2015,, 16:00   Politică
5152 1
Foto: newsmoldova.md
Negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare nu se vor încheia pînă la sfîrşitul săptămînii curente. Prognoza a fost făcută de unul dintre participanţii la negocieri, contactat de „Infotag”. Interlocutorul și-a exprimat speranţa că săptămîna următoare Parlamentul va reuşi să se convoace şi deputaţii vor purcede la formarea organelor de conducere.

"Negocierile au loc, dar deocamdată este prematur de vorbit despre rezultate. Noi pornim de la principiul "nu face rău", de aceea am decis să ne abţinem de la comentarii, pentru a nu zădărnici procesul de negocieri", a spus interlocutorul agenţiei.

Un al participant a relatat că negocierile vor continua şi vineri, 16 ianuarie, iar pentru sîmbătă, 17 ianuarie, posibil va fi programată prima şedinţă a Parlamentului, deoarece sîmbăta va fi zi de lucru. Ce-i drept, alţi participanţi la negocieri nu sînt atît de optimişti.

"Prea multe neclarităţi. Nu vom reuşi să depăşim toate disonanţele săptămîna aceasta", au spus ei.

Conform aceloraşi surse, vineri şi sîmbătă vor avea loc negocierile PLDM şi PDM atît cu liberalii, cît şi cu comuniştii.

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat joi că "comuniştii sînt gata să coopereze în Parlament cu partidele proeuropene, evitînd discuţiile privind formarea unei alianţe".

"Nu folosim asemenea noţiuni cum ar fi coaliţie, alianţă sau bloc şi în niciun caz nu vom forma coaliţie cu partidele proeuropene. Dar să rezolvăm problema şi să menţinem activitatea Parlamentului şi a altor organe ale puterii sîntem pur şi simplu obligaţi", a spus Voronin, menţionînd că consultările reprezentanţilor PCRM cu PLDM şi PDM au drept scop "elaborarea mecanismului care ar permite Parlamentului să-şi înceapă activitatea şi să formeze guvernul".

La rîndul său, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a spus că "negocierile cu PLDM şi PDM sînt planificate pentru joi şi vineri", dar cînd şi unde vor avea loc liderul liberalilor nu ştie. Potrivit lui, miercuri, 14 ianuarie, negocieri nu s-au desfăşurat, "deoarece, cel mai probabil, reprezentanţii celorlalte două partide aveau nevoie de timp pentru a se gîndi".

"Am discutat despre programul şi problemele ţării. După discutări ei urmau să ne dea un răspuns, pe care îl aşteptăm pe marginea unor asemenea probleme ca Banca de Economii, aeroportul, posturile vamale unice, finanţarea partidelor şi depolitizarea organelor de drept. Una dintre probleme este şi aderarea Republicii Moldova la NATO. Trebuie să găsim un consens, deoarece programele lor nu conţin asemenea puncte, iar cel al PL – da", a spus Mihai Ghimpu.

Joi dimineaţă el a ironizat pe seama afirmaţiilor PLDM şi PDM că "negocierile stagnează din cauza faptului că liberalii aspiră la postul de preşedinte al ţării".

"Din cauza lui Ghimpu, PLDM şi PD vor face alianţă cu PCRM. Ca să fie clar! Eu nu vreau preşedinte! Eu vreau Banca de Economii, fiindcă preşedintele dă medalii şi ordine, iar banca dă miliarde. Vreau doar 17 miliarde de lei şi atît. E mult? Nu cred!", a scris Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?