X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Hollande: Musulmanii sînt ''primele victime ale fanatismului, fundamentalismului și intoleranței''

15 ian. 2015,, 14:55   Externe
4128 0

Foto: bloomberg.com

Musulmanii din lumea întreagă sînt 'primele victime ale fanatismului, fundamentalismului și intoleranței', a subliniat joi președintele Franței, Francois Hollande, potrivit AFP.

'Islamismul radical se alimentează din toate contradicțiile, toate influențele, toate mizeriile, inegalitățile și conflictele nerezolvate de prea mult timp, iar musulmanii sînt primele victime ale fanatismului, fundamentalismului și intoleranței", a afirmat șeful statului francez, într-un discurs susținut la Institutul lumii arabe din Paris.

În acest discurs rostit în deschiderea forumului internațional 'Reinventarea lumii arabe', președintele francez a subliniat că este important să nu se facă o asociere între musulmani și cei care au comis atacurile de săptămîna trecută în Franța, soldate cu 17 de victime, potrivit EFE.

'Trebuie să ne amintim că Islamul este compatibil cu democrația, trebuie să respingem amalgamul și confuzia. Francezii de confesiune islamică au drepturi și obligații egale la fel ca ceilalți cetățeni', a adăugat el.

În ultimele zile, fațada Institutului lumii arabe, principala instituție culturală a lumii arabe în Franța, este acoperită cu inscripții scrise, în franceză și arabă, cu litere mari roșii — 'Nous sommes tous Charlie' ('Sîntem cu toții Charlie').

Cei trei jihadiști, care au ucis săptămîna trecută 17 persoane, între care șapte jurnaliști, trei polițiști și patru evrei, au afirmat că l-au răzbunat pe Profet și au 'ucis Charlie Hebdo' din cauza caricaturilor cu Mahomed publicate de revistă.

În primul său număr după atacurile sîngeroase, 'supraviețuitorii' revistei au tipărit pe prima pagină o caricatură cu profetul Mahomed înlăcrimat, cu o pancartă cu inscripția 'Je suis Charlie' în mîini.

În timp ce revista continuă pentru a doua zi consecutiv să fie la marea căutare în Franța, reacțiile de indignare s-au înmulțit în lumea islamică unde orice reprezentare a profetului este interzisă.

Astfel, Emiratul islamic din Afganistan, numele oficial al talibanilor afgani, a deplîns joi, într-un comunicat, publicarea de noi caricaturi care 'afectează sensibilitatea aproape a unui miliard și jumătate de musulmani'.

În Franța și în mai multe țări occidentale, formidabilul elan de solidaritate în favoarea revistei a condus la suplimentarea tirajului primului număr apărut după atacuri, de la 3 la 5 milioane de exemplare, după ce primul milion de exemplare s-a epuizat în cîteva ore miercuri.

Este o situație inedită pentru această revistă, care se afla la un pas de faliment înaintea tragediei și care nu avea decît un tiraj de 60.000 de exemplare. În străinătate, circa 130.000 de exemplare urmau să ajungă joi în 30 de țări.

În timp ce ancheta continuă pentru găsirea eventualilor complici ai asasinilor, doi din cei cinci desenatori uciși la 7 ianuarie de gloanțele fraților Kouachi — Wolinski, foarte cunoscut în Franța, și Tignous — urmau să fie joi îngropați. La fel ca economistul Bernard Maris, care semna o cronică iconoclastă săptămînală și psihanalista Elsa Cayat, care avea și ea o coloană.

Polițistul Franck Brinsolaro, responsabil cu protecția directorului revistei, desenatorul Charb, ucis în atentat, va fi de asemenea înhumat joi.

Atentatele continuă să reverbereze în Franța, în special prin atacuri contra comunității musulmane, cea mai importantă din Europa. 50 de incidente vizînd locuri de cult islamice au fost raportate încă săptămîna trecută, potrivit Observatorului împotriva islamofobiei și Consiliului francez al cultului musulman.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?