Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Avocat parlamentar: Din Moldova sînt duşi ilegal copii peste hotare

14 ian. 2015,, 17:30   Societate
5159 1
Foto: europalibera.org
În Moldova, liber, ilegal, sînt duşi copii peste hotare, consideră avocatul parlamentar Tamara Plămădeală.

Potrivit agenţiei "Infotag", ea a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că "în ultimii cinci ani, din ţară ilegal au fost duşi 25 de copii şi acest fapt nu poate să nu îngrijoreze".

"În rezolvarea acestei probleme, comparativ cu alte ţări, Moldova lucrează cel mai rău. Noi primim numeroase adresări de la mame care sînt disperate şi nu ştiu ce să facă", a relatat avocatul.

Potrivit ei, au fost intentate 20 de dosare penale în privinţa transportării ilegale a copiilor peste hotare, deoarece însoţitorul sau nu a prezentat permisiunea celui de-al doilea părinte, sau documentele au fost perfectate incorect. În perioada 2011-2014 au fost inițiate două procese de returnare a copiilor din Rusia şi Germania în Moldova. În rezultat, doar doi copii au revenit, alţii nouă însă – nu.

"Este un rezultat foarte prost", a spus avocatul şi a exemplificat prin situaţia unei cetăţence a Moldovei, care s-a căsătorit în Italia, a locuit acolo 15 ani şi a născut doi copii.

"Femeia nu-şi poate vedea copiii de opt şi 10 ani, pe care tatăl i-a scos ilegal din Moldova, unde au fost în vacanţă. Sînt întreprinse toate metodele legale de readucere a copiilor de peste hotare în Moldova", a relatat Plămădeală.

Doamna în cauză, Marina Negară, a îndemnat autorităţile Republicii Moldova să "contribuie la rezolvarea problemelor de revenire a copiilor acasă, nu să le agraveze".

Participanţii la conferinţă speră că "autorităţile Moldovei vor acţiona conform exemplului altor state, care au reuşit să rezolve un număr enorm de asemenea probleme, iar rezultatele măsurilor realizate vor fi mai eficiente".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?