Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Expert: UE nu va accepta, dar nici nu va respinge cererea de aderare a Republicii Moldova

13 ian. 2015,, 16:50   Politică
5817 3

Foto : tribuna.md

Misiunea crucială a guvernării de la Chișinău în anul 2015 este să depună cerere de aderare la Uniunea Europeană, lucru care va asigura startul negocierilor în vederea obținerii statutului de țară-candidat. De această părere este expertul IDIS „Viitorul” Corneliu Ciurea, care a efectuat o analiză a eficienței Parteneriatului Estic (PE) și a provocărilor acestui proiect pentru 2015. Discuțiile pe marginea relației dintre UE și țările Parteneriatului Estic au fost lansate astăzi în cadrul clubului de presă organizat de Asociația pentru Politică Externă, informează NOI.md.

Potrivit analistului, deși Guvernul Republicii Moldova și-a exprimat intenția de a depune o cerere de aderare la UE, la finele anului trecut, în ultima perioadă s-a creat impresia că autoritățile bat în retragere. Acesta se arată convins că asocierea Moldovei la UE și cooperarea în cadrul PE este deocamdată incertă, iar pe fondul acestei neclarități, depunerea unei cereri de aderare pare greu de realizat.

„Asocierea nu este stația terminus, nu are rost să te lansezi într-un proces și să te oprești la faza de asociere. Există un regulament al Parlamentului European, care spune că aceasta nu este ultima fază, ceea ce înseamnă că va trebui să urmeze și alte faze. O depunere a cererii de aderare nu înseamnă imediat obținerea statutului de țară-candidat. Ceea ce se dorește prin depunerea cererii în 2015 este de a clarifica condițiile de eligibilitate a Republicii Moldova. E clar că cererea de aderare nu va fi acceptată imediat, dat nici respinsă imediat”, a precizat Ciurea.

Expertul mai susține că pentru conturarea intenției politice de aderare la UE, Republica Moldova ar trebui să insiste pe ideea adoptării unei declarații care să specifice că țările Parteneriatului Estic se pot asocia și integra politic în UE. Problema ar urma să fie discutată în cadrul Summitului de la Riga din primăvara acestui an, spune Ciurea. „Aceste două intenții politice sînt cruciale pentru 2015, dar nu avem siguranța că va fi depusă cererea și că vom obține această mențiune în cadrul declarației la Summitul de la Riga”, a punctat Ciurea.

Referindu-se la deficiențele de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic, Corneliu Ciurea a explicat că Bruxelles-ul nu are o politică clară, unitară, ce ar putea fi definită ca politica PE. Pentru depășirea acestor lacune, spune expertul, politica europeană de vecinătate trebuie revizuită.

„Ceea ce am constatat este că UE crede că are de pierdut de pe urma acestui proces și că noi avem de cîștigat. Același lucru îl credem și noi, doar invers. Uneori percepția este de «no win situation»”, a conchis expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?