X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Rinkēvičs: O confimare a seriozităţii intenţiilor Moldovei va fi depunerea cererii de aderare la UE

3 ian. 2015,, 10:45   Politică
6449 5

Foto: vesti.lv

Letonii şi-ar dori mai multe produse moldoveneşti pe rafturile din magazinele lor. Doleanţa a fost exprimată de Edgars Rinkēvičs, ministrul de Externe al Letoniei, ţară care din 1 ianuarie deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Într-un interviu acordat în exlusivitate pentru postul public de televiziune Moldova 1, ministrul leton a promis un sprijin ferm Republicii Moldova.

Șeful diplomației letone a dat asigurări că dacă Moldova în următorii 3-4 ani va întruni toate cerinţele și atunci, potrivit lui, Letonia va pleda pentru oferirea calităţii de membru al UE.

„Noi întotdeauna am susținut și vom continua să susținem Moldova pe calea integrării europene. Dacă Guvernul de la Chișinău va depune, la Summit-ul Parteneriatului Estic, cererea de aderare, aceasta va fi o confirmare a seriozității intențiilor Moldovei. Noi din partea noastră vă oferim tot sprijinul în varii domenii. Mai avem de muncit pentru a impulsiona relațiile economice. Ne-am dori pe rafturile magazinelor din Letonia mai multe vinuri, fructe și legume. Credem că și multe dintre produsele letoniene ar fi solicitate de consumatorii moldoveni. Așadar, în 2015 avem multe de făcut”, a declarat Edgars Rinkēvičs.

Pe durata preşedinţiei în Consiliul UE, autorităţile letone vor organiza aproximativ 200 de evenimente, inclusiv reuniuni politice la nivel înalt, printre care Summit-ul Parteneriatului Estic, la care va participa Moldova, Belarus, Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, ţări ce aspiră să se apropie de UE.

În aceste șase luni, Riga va trebui să rezolve situaţii dificile legate de criza din Ucraina, pericolul islamist, recesiunea Greciei, securitatea energetică și accesul europenilor, proveniți din țările estice, pe piața britanică a muncii. Letonia, care are două milioane de locuitori şi o importantă comunitate rusofonă, a dat asigurări că nu va avea o abordare politică „antirusă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?