X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

În ianuarie va avea loc prima reuniune a Consiliului de Asociere Moldova – UE

3 ian. 2015,, 12:30   Politică
6144 2

Foto: tv7.md

Despre rezultate şi despre tendinţe în implementarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE se va discuta în luna ianuarie, atunci când se va organiza prima reuniune a Consiliului de Asociere. Despre aceasta a comunicat Natalia Gherman, vicepremier şi ministru în exerciţiu al afacerilor externe şi integrării europene, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Trendul este pozitiv, au sporit exporturile producţiei agricole moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, avem primele cifre de sporire a exporturilor de mere, de struguri, producţie vinicolă. Am început să exportăm în condiţii avantajoase cereale, chiar şi produse industriale, ceea ce înseamnă că toate aşteptările noastre s-au adeverit”, a apreciat Natalia Gherman.

Oficialul s-a referit şi la faptul că Republica Moldova a acceptat extinderea perioadei de aplicare a preferinţelor comerciale autonome pentru agenţii economici din regiunea transnistreană până la 1 ianuarie 2016.

„Evident, în această perioadă de timp urmează să găsim soluţii comune pentru a pregăti atât sectorul agricol, cât şi industrial din regiunea transnistreană a ţării pentru aplicarea prevederilor Zonei de Liber Schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, a specificat Natalia Gherman.

Ea a mai spus că, din momentul punerii în aplicare a regimului de călătorii fără vize pentru moldoveni în Uniunea Europeană, peste 70 de mii de cetăţeni din stânga Nistrului au aplicat şi au primit paşaportul biometric moldovenesc pentru a putea beneficia de regimul liberalizat de călătorii în spaţiul european.

Natalia Gherman a adăugat că 30% din comerţul agenţilor economici din stânga Nistrului este deja efectuat cu partenerii din Uniunea Europeană, iar 38% cu restul Republicii Moldova. Deci, dacă e să privim strategic, 68% din volumul comerţului regiunii transnistrene este cu teritoriul la vest de Tiraspol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?