X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Ale cui interese le apără Republica Moldova?

30 dec. 2014,, 09:00   Economie
21178 11
Foto: airport.md
Vladislav Bordeianu

La ultima sa ședință din 22 decembrie, cabinetul de miniștri, condus de Iurie Leancă, a adoptat o decizie – de a achita proprietarului magazinelor duty-free din Moldova Le Bridge Corporation Limited, Franck Arif (cetățean francez) o compensație în valoare de 35,1 milioane de lei (1,83 mil. euro).

Evident, a fost posibil ca acești bani să nu fie plătiți, dar să-i fie restituite companiei franceze suprafețele pentru magazinele duty-free din incinta Aeroportului Internațional Chișinău.

Această decizie a fost adoptată vădit în interesele lui Ilan Șor, care conduce compania concurentă de magazine duty-free Dufremol, din cauza căreia a apărut litigiul.

Litigiu cu termen de prescripție depășit

Conflictul dintre două companii concurente, ce activează în domeniul comerțului fără taxe vamale, Le Bridge a lui Franck Arif și Dufremol a lui Ilan Șor, a început în anul 2009, cînd ultima a contestat decizia Guvernului din 8 februarie 2008. Hotărîrea prevedea crearea unei rețele de magazine duty-free în punctele internaționale de trecere a frontierei de stat Moldova-România.

Astfel, autoritățile planificau să restabilească magazinele duty-free, care în 2002 au fost închise la punctele terestre de trecere a frontierei. Guvernul a stabilit cinci puncte vamale, unde trebuiau deschise magazine duty-free cu suprafața de cel puțin 50 m.p.: Costești-Stînca, Cahul-Oancea, Leușeni-Albița, Sculeni și Ungheni-Cristești.

Cîștigătorul tenderului a fost desemnată Le Bridge. În rezultat, compania a construit patru magazine în punctele vamale și cîte unul la Aeroportul din Chișinău și la Giurgiulești. Companiei Dufremol, care inițial nu au fost cîștigătoarea tenderului, i s-a permis să deschidă la frontieră (la Leușeni și Cahul) două magazine. Însă Dufremol nu s-a mulțumit cu aceasta, deoarece „Le Bridge nu avea o experiență de cinci ani în acest domeniu, deși condiția concursului prevedea acest lucru”. Acest fapt a și constituit motivul de apelare în instanță a companiei Dufremol, care „corespundea tuturor cerințelor”.

Reprezentanții Le Bridge Corporation Limited au confirmat atunci că compania nu avea experiență de cinci ani în domeniul duty-free, dar au asigurat: autoritățile le-au explicat că experiența se referă la domeniul comerțului. Totodată, trebuie de menționat că Dufremol a depus cererea după schimbarea puterii în Moldova și după un an și nouă luni de la adoptarea deciziei de către Guvern.

După o serie de litigii judiciare, compania Dufremol a cîștigat cazul: judecătoria economică a Republicii Moldova a anulat rezultatele tenderului de selectare a investitorului, care trebuia să construiască o rețea de magazine duty-free. Totodată, instanța, din motive neclare, a decis să declare drept cîștigător al tenderului compania Dufremol.

În perioada litigiilor, toate magazinele companiei Le Bridge au fost închise, deși compania reușise deja să investească mijloace în amenajarea magazinelor și procurarea mărfii – potrivit informației Le Bridge – cel puțin 10 milioane de euro. Luînd în considerație profitul ratat de la șase magazine și marfa deteriorată în timp, prejudiciul total al companiei a fost estimat la 53,4 milioane de euro.

Pentru recuperarea prejudiciului, Le Bridge a acționat pe 14 mai 2011 Moldova la Centrul Internațional de reglementare a litigiilor investiționale de pe lîngă Banca Mondială (ICSID).

Pe 10 aprilie 2013, compania franceză Le Bridge a cîștigat cazul la ICSID. În decizie se arată că Moldova a încălcat norma privind atitudinea echitabilă și egală față de investițiile proprietarului companiei Franck Arif în magazinele din Aeroportul Internațional Chișinău.

Decizia prevedea două scenarii. Primul: Guvernul Moldovei, timp de 60 de zile, vine cu propunerea de a restitui prejudiciul companiei Le Bridge, precum și oferă garanții pentru noul contract de arendă de către companie a suprafețelor din Aeroportul Chișinău.

În cazul în care părțile vor putea ajunge la o înțelegere, atunci țara trebuia să achite companiei doar 6,5 milioane de lei, în calitate de prejudiciu pentru încălcarea acordului bilateral. Al doilea scenariu prevedea achitarea de către stat a compensației totale pentru profitul ratat și marfa deteriorată în timp, estimată la 35,14 milioane de lei (1,83 mil. euro).

Funcționarii publici de strajă...

Guvernul moldovean a preferat cel de-al doilea scenariu. Totodată, potrivit informațiilor deținute de NOI.md, Le Bridge era de acord la o înțelegere amiabilă.

În afara celor 35 de milioane de lei, din bugetul de stat au fost achitate serviciile biroului de avocați care a reprezentat interesele Republicii Moldova în cazul Le Bridge. Drept cîștigător a fost desemnat biroul american de avocați DLA Piper , al cărei onorariu a constituit 880 de mii de dolari. Totodată, Guvernul a achitat un onorariu de 160 de dolari companiei de audit Credibility International, care a desfășurat o expertiză a valorii pretențiilor, înaintate de către reclamant. În afară de aceasta, au fost achitate și cheltuielile de judecată în valoare de 75 de mii de dolari.

Luînd în considerație toate cheltuielile, refuzul de a deschide magazinele duty-free companiei franceze Le Bridge a costat statul 53 de milioane de lei. De remarcat că pentru învățămîntul postuniversitar, în bugetul de stat, pentru 2014 a fost alocați 58 de milioane de lei, iar Fondul de rezervă al Guvernului constituie 50 de milioane de lei.

Suma de 35,1 milioane de lei, care va fi achitată investitorului francez, este comparabilă cu ajutorul statului pentru susținerea businessului mic. Astfel, în acest scop, în bugetul de stat pentru anul 2014 au fost prevăzuți 35,8 milioane de lei. Iar pentru compensațiile nominative în acest an au fost alocați doar 25,3 milioane de lei.

Decizia Guvernului a fost criticată dur de fostul premier al Moldovei Ion Sturza. El a numit această situație „o poveste marca Șor&Со”, realizată sub patronajul guvernului lui Vlad Filat și al „justiției «incoruptibile» din Moldova”.

Mulți specialiști menționează că un asemenea caz nu poate fi „executat” fără o susținere politică. „Investițiile de 200 de mii de dolari s-au transformat într-o factură de 2,25 milioane de dolari, ce va trebui achitată de moldoveni. Cîte bomboane trebuia să vîndă prietenul tuturor guvernelor, „victima Franck Arif în magazinele duty-free din aeroport, pentru a cîștiga 2,25 milioane de dolari? Răspuns: toată producția fabricii „Bucuria” de cinci ani”, a scris Sturza pe pagina sa de Facebook.

El califică această tranzacție drept o „afacere genială, demnă de invidia lui Ilf şi Petrov”. Ex-premierul, de asemenea, îi adresează o întrebare ministrului Justiției, Oleg Efrim: „Ce v-a determinat să declarați că vinovații vor fi pedepsiți?! Supărarea pe conducătorii din Guvern și de partid sau dorința de a justifica cei 850 de mii de dolari cheltuiți pe avocați?!”, se întreba Sturza, sugerînd că „cineva și-a umplut buzunarele pe ultima sută de metri”.
Potrivit lui, tranzacția a fost blocată de Ilan Șor, care deține singurul magazin duty-free din aeroport, ce aduce venituri destul de solide. De menționat că Șor este și președintele Consiliului de administrație al Aeroportului Chișinău și poate utiliza resursa administrativă pentru a nu admite alți concurenți în aeroport.

De remarcat că rețelele de magazine Dufremol sînt reprezentate destul de bine pe teritoriul Moldovei. În total, Dufremol, potrivit informației de pe site, astăzi deține deja opt magazine de comerț fără taxe vamale. Magazinele duty-free din această rețea au fost deschise nu doar la aeroport și posturile vamale, așa cum prevede legea, dar și în centrul orașului Chișinău, la hotelul Jolly Alon. Totodată, anul trecut, Guvernul planifica să lase magazinele duty-free doar la aeroporturi, așa cum prevede practica europeană. Însă această chestiune a fost repede mușamalizată, iar tema – închisă.

Activitatea unor businessmeni costă cam scump Republica Moldova.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?