Eurovision stiri: 523
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4012

Rusia: Credem că a luat sfârşit criza rublei

27 dec. 2014,, 01:00   Externe
7819 6

Foto: credit-bez-problem.ru

Ministrul rus de Finanţe a declarat că cea mai gravă criză monetară din ultimii peste 15 ani a luat sfârşit, după ce rubla a încheiat joi la maximul a trei săptămâni, însă preşedintele Putin le-a spus miniştrilor că vor lucra şi în timpul sărbătorilor să găsească soluţii pentru redresarea economiei.

Putin, care a refuzat să admită severitatea problemelor economice din Rusia, a declarat joi că ţara traversează o perioadă similară celei din 2008-2009 şi a recomandat guvernului să intensifice eforturile pe termen scurt pentru a sprijini recuperarea economică, notează Wall Street Journal, conform Mediafax.

"De ce pe termen scurt? Pentru că suntem în perioada sărbătorilor, o perioadă destul de lungă. Oamenii au dreptul la odihnă, însă guvernul nu îşi permite o perioadă atât de lungă de odihnă, cel puţin nu în acest an", a spus Putin.

Recuperarea recentă a rublei, venită pe fondul unor măsuri financiare şi bancare consistente, a atenuat temerile privind adâncirea Rusiei în criza economică. Pe de altă parte, majorarea dobânzii de politică monetară cu 6,5 puncte procentuale la 17% pe an pentru sprijinirea rublei şi problemele din sistemul bancar naţional a deteriorat perspectivele economiei ruse.

La numai câteva săptămâni după ce a dezminţit estimările analiştilor privind o recesiune moderată a economiei ruse anul viitor, ministerul de Finanţe şi-a revizuit drastic prognoza de creştere economică, anticipând o contracţie a produsului intern brut de până la 4% pentru 2015, luând în calcul un preţ mediu al petrolului de circa 60 dolari/baril. După ce anul acesta s-a depreciat cu aproape 50% faţă de dolar, rubla şi-a revenit parţial pe parcursul ultimelor cinci şedinţe, în contextul în care cotaţiile petrolului s-au stabilizat.

Joi, rubla a închis la 52,9 unităţi faţă de dolar, în urcare cu circa 1% raportat la închiderea de miercuri. "Credem că perioada de instabilitate a luat sfârşit", a declarat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, adăgând că rubla rămâne subapreciată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?