Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Au fost desemnați cei mai influenți politicieni ai anului

24 dec. 2014,, 15:45   Politică
4185 12

Foto: moldova24.net

Cei mai influenți politicieni ai anului 2014 sînt premierul Iurie Leancă și președintele PLDM, Vlad Filat. Cel puțin așa arată topul întocmit de Institutul de Analiză şi Consultanță Politică „Politicon”, care a lansat astăzi clasamentul celor mai influenți 50 de politicieni ai anului, notează NOI.md.

Cei doi politicieni au acumulat un punctaj similar – 1091 de puncte. Potrivit experților Politicon, „de numele lui Iurie Leancă sînt legate nemijlocit succesele de suprafață ale cursului european al Republicii Moldova. Șeful cabinetului de miniștri a fost politicianul capabil să evite crizele interne caracteristice precedentelor guverne europene, să manevreze abil între diversele grupuri politice și să evite scandalurile politice supărătoare anterioare”, se arată în comentariul experților.

Cît despre Vlad Filat, analiștii susțin că în 2014 acesta a fost supus unei presiuni mediatice fără precedent, atît din partea oponenților politici, cît și din partea aliaților săi formali, dar a reușit să depășească aceste obstacole. „Filat a dat dovadă de o capacitate exemplară de supraviețuire și ambiție politică. Cu siguranță, anul politic 2014 a fost cel mai greu în biografia politică a liderului PLDM”, spun experții.

Leancă și Filat sînt urmați în topul celor mai influenți politicieni de ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman, despre care experții spun că a jucat un rol important în structura politicii moldovenești. Poziția a patra în top i-a revenit președintelui Parlamentului, Igor Corman, a cincea – șefului statului, Nicolae Timofti, iar cea de-a șasea – liderului PCRM, Vladimir Voronin. Potrivit experților, anul 2014 a fost unul extrem de complicat și contradictoriu pentru politician.

„În acest an, partidul condus de Voronin a trecut printr-o serie dramatică de conflicte interne și scindări dureroase, care au periclitat serios potențialul electoral al PCRM. În 2014, partidul a pierdut poziția dominantă a politicului moldovenesc, PCRM rostogolindu-se tocmai pe locul al 3-lea în preferințele electoratului. Scopul primordial al formațiunii este stoparea căderii dramatice și menținerea lui printre cele mai influente partide”, se arată în comentariul analiștilor.

Pe poziția a șaptea în top s-a clasat primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, pe locul 8 – liderul PD, Marian Lupu, pe 9 – ministrul Educației, Maia Sandu, iar pe 10 – prim-vicepreședintele PD, omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?