X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Candu a numit realizările și eșecurile anului 2014

24 dec. 2014,, 15:00   Economie
3160 0
Foto: tribuna.md
În pofida multiplilor probleme și provocări cu care s-a confruntat Republica Moldova în acest an, PIB-ul țării în anul 2014 va înregistra o creștere de circa 3,5%. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul, ministrul în exercițiu al Economiei, Andrian Candu, în cadrul unei emisiuni de la Publika TV, informează NOI.md.

Potrivit oficialului, devierea de la acest indice prognozat ar putea constitui cîteva zecimi de procente.

Făcînd totalurile anului, Andrian Candu a amintit că 2014 a fost un an dificil, avînd în vedere multiplile provocări pentru Moldova și regiune în ansamblu. Printre acestea oficialul a numit restricțiile impuse de Rusia la importul de fructe și conserve din Moldova, războiul din Ucraina și conflictul comercial dintre Occident și Rusia, care de asemenea a influențat dezvoltarea economiei Moldovei și a statelor din regiune. De asemenea, o adevărată „sabie a lui Damocles” a fost și problema semnării contractului cu „Gazprom” privind livrarea de gaze naturale și prețul acestora.

Potrivit lui Andrian Candu, această perioadă nu a fost cea mai reușită pentru ministrul Economiei, însă cu susținerea Ministerului Economiei și a Guvernului s-a reușit ca în anul 2014 să fie înregistrată o creștere economică, chiar dacă această este mai modestă decît în anul 2013. În opinia oficialului, cea mai mare realizare a acestui an a fost asigurarea securității energetice a țării, semnarea unui contract bun cu „Gazprom” și încheierea contractului cu compania română „OMV Petrom Gaz” privind livrarea gazelor naturale din România. Andrian Candu a subliniat că la prima etapă volumul livrărilor va fi mic, însă este important că a început importul de gaze naturale din surse alternative.

O realizare importantă a acestui an, potrivit lui Andrian Candu, este redirecționarea exportului producției agricole moldovenești de pe piețele tradiționale (Rusia) spre piețe alternative, ceea ce a micșorat impactul embargoului rusesc asupra agriculturii și a economiei în ansamblu.

La capitolul insuccese Andrian Candu a numit faptul că pînă în prezent nu s-a reușit aprovizionarea cu cărbune a categoriilor social-vulnerabile ale populației, care a fost procurat pe banii oferiți în acest scop de România în sumă de 2 milioane de euro. Potrivit oficialului, avem noroc că vremea nu este foarte rece, precizînd că autoritățile vor întreprinde măsurile necesare pentru ca în cel mai scurt timp cărbunele să ajungă la beneficiari.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?