Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Ucraina a stopat în totalitate exportul de energie electrică în Moldova

24 dec. 2014,, 11:30   Economie
8938 8
Foto: technoblog.ru
Ucraina a stopat în totalitate exportul de energie electrică în Republica Moldova, a anunțat ministrul Energeticii și Industriei Cărbunelui al Ucrainei, Vladimir Demcișin, informează NOI.md.

Potrivit oficialului ucrainean, în prezent, ÎS „Ukrinterenergo” poartă negocieri privind procurarea energiei electrice din Moldova, Belarus și Rusia în volum total de 1 miliard kW. „Negocierile se află la o etapă avansată și acordul va fi încheiat în timpul apropiat”, a precizat Demcișin.

Anterior se comunicase că Centrala de la Cuciurgan (regiunea transnistreană) este dispusă să livreze energie electrică Ucrainei, în particular companiei „Odessaoblenergo”, la prețul de 5,5-5,8 cenți pentru 1 kWh. Volumul livrărilor ar putea atinge 400-600 MWh.

Potrivit datelor Ministerului Energeticii și Industriei Cărbunelui al Ucrainei, în ianuarie-noiembrie 2014, Ucraina a livrat Moldovei 729,6 milioane de kWh de energie electrică sau aproape de două ori mai puțin decît în perioada analogică a anului precedent. În expresie valorică energia electrică importată din Ucraina în perioada ianuarie-noiembrie 2014 a costat 51,36 milioane de dolari, cu peste 1,8 ori mai puțin.

Volumul livrărilor de energie electrică din Ucraina în Moldova s-a redus cu 50% din luna august 2014, din cauza deficitului de cărbune la stațiile electrice. Ulterior, volumul livrărilor s-a redus și mai mult. Moldova a majorat volumul de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, care aparține companiei ruse „Inter RAO EES”.

Tradițional, Moldova produce nu mai mult de o pătrime din energia electrică consumată, iar restul energiei este procurat din Ucraina și Centrala de la Cuciurgan. Energia electrică ucraineană era livrată de compania „DTEK Vostokenergo”, care face parte din „DTEK” – cea mai mare companie energetică particulară din Ucraina, al cărei proprietar este cunoscutul om de afaceri Rinat Ahmetov. Prețul energiei electrice pentru Republica Moldova, de la 1 aprilie 2014 a fost de 6,8 la sută.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?