Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Maia Sandu solicită sancționarea mai multor judecători

23 dec. 2014,, 14:15   Societate
3776 2

Foto: moldnews.md

Ministrul Educației în exercițiu, Maia Sandu, a expediat o scrisoare deschisă către Consiliul Superior al Magistraturii, în care solicită sancționarea judecătorilor care se fac vinovați de pronunțarea unor hotărîri ilegale. Funcționara s-a plînsîn special de faptul că unii magistrați au pronunțat în mod neîntemeiat deciziiîn defavoarea ministerului pe care îl conduce, notează NOI.md

În demersul său, Sandu precizează că, deși a trimis mai multe scrisori la adresa CSM-ului, în care a comunicat despre problemele Ministerului Educației în procesul de soluționare a unor cazuri în justiție, demersurile sale au fost ignorate de instituție.

„Ca cetățean al acestei țări, precum și în calitatea mea de ministru, care a sprijinit pe parcursul ultimilor doi ani politicile de reformare a justiției, inclusiv cele de creștere a salariilor pentru judecători, am dreptul și obligația să comunic despre anumite decizii judecătorești care, din perspectiva noastră, nu corespund legii și creează impedimente serioase în administrarea eficientă a sectorului educațional”, se precizează în scrisoare.

Sandu a făcut referire în special la cîteva cazuri de restabilire în funcții a unor conducători de școli și licee demiși, conform legii, prin ordinul Ministerului. Totodată, funcționara mai spune că prin deciziile instanței judecătorești, mai multe concursuri pentru suplinireafuncțiilor de director în instituțiile de învățămînt au fost suspendate.

„Noi ne întrebăm cît timp trebuie să mai continuăm acest joc de-a v-ați ascunselea, care ne costă resurse, sau dacă trebuie să ne conformăm dorinței magistratului și să renunțăm la ideea de a alege managerii instituțiilor de învățămînt în baza competiției deschise?”, se întreabă Maia Sandu.

Mai mult, ministrul în exercițiu susține că prin deciziile luate, instanța de judecată interzice Ministerului să facă anchete de serviciu în propriul sistem și să-i sancționeze pe cei care încalcă legea.

„Ceea ce Consiliul Superior al Magistraturii poate și trebuie să facă este să ia atitudine față de acțiunile magistraților care pronunță decizii la limita legii, să asigure examinarea cu discernămînt a fiecărui caz în parte și, dacă cele învederate se confirmă, să acționeze în consecință. Pentru că doar acțiunile proactive ale CSM-ului pot aduce schimbări în acest sector”, se mai arată în scrisoarea Maiei Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?