X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

După China, și Belarus a refuzat Rusia

23 dec. 2014,, 13:45   Economie
22644 24
Foto: noi.md
„Urmînd exemplul Chinei, autoritățile Republicii Belarus au adoptat decizia ca operațiile comerciale să fie efectuate nu în valută națională, ci în dolari. Acest fapt a fost condiționat de prăbușirea valutei naționale rusești. Belarus, fiind dependentă într-o măsură mare de Federația Rusă, a întreprins un șir de măsuri menite să protejeze economia și valuta națională de fluctuații bruște”, a explicat pentru NOI.md colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei Mihail Poisic.

Reamintim că la 19 decembrie autoritățile belaruse au întreprins un complex de măsuri orientate spre prevenirea cererii excesive de valută pe piața internă. În particular, a fost introdusă o taxa de 30 la sută percepută de la operațiunile de cumpărare a valutei atît pentru persoane fizice, cît și pentru cele juridice, iar norma vînzării obligatorii a valutei intrate în țară a fost ridicată de la 30 la sută pînă la 50 la sută. În plus, Banca Națională a Republicii Belarus (BNB) a închis piața valutară extrabursieră.

Potrivit datelor BNB, pachetul măsurilor întreprinse deja a permis reducerea bruscă a cererii de valută la bursa valutară a Republicii Belarus și diminuarea retragerii depozitelor în ruble belaruse din bănci .

În afară de aceasta, președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, solicită Guvernului țării ca decontările cu Rusia de pe urma exportului produselor belaruse să fie efectuate în valută forte .

În opinia interlocutorului, „închiderea pieței valutare extrabursiere nu este un mecanism de piață. Acesta va fi eficient o perioadă scurtă de timp, dar nu va trata maladia, ci doar va susține organismul economic în perioada de tranziție”.

„Decizia conducerii Republicii Belarus de a trece la comerțul cu Rusia în baza valutei forte este absolut corectă. În același timp, amenințările președintelui ei vizavi de eventuala destrămare a Uniunii Vamale sînt într-o măsură oarecare incorecte. Economia Republicii Belarus depinde totalmente de Federația Rusă. Atît industria, cît și agricultura țării, cu colhozurile păstrate, sînt ineficiente din punctul de vedere al concurenței de piață. Încercările de coopera cu Venezuela și un șir de alte țări din America de Sud nu s-au soldat cu progres serios, schimbul de mărfuri între acestea rămîne la un nivel scăzut. Repet: belorușii nu au o altă ieșire decît Uniunea Vamală și Eurasiatică”, a specificat economistul.

„De ce m-am preocupat de problemele Republicii Belarus? De aceea că, neavînd o economie de piață, ea a ajuns la un nivel mult mai înalt de dezvoltare decît Moldova. Și acest fapt ne dovedește încă o dată că Moldova nu are nicio perspectivă de dezvoltare în cadrul vectorului ales de un grup de persoane din Occident. Și toate succesele noastre înregistrate în export, despre care ne vorbește același grup de peroane, nu este altceva decît o simpla jonglare cu cifre ”, a conchis Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?