Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

Leancă a confirmat că rămîne candidat pentru funcţia de şef al guvernului

23 dec. 2014,, 12:45   Politică
3996 8
Foto: moldnews.md
Actualul prim-ministru, Iurie Leancă, a confirmat că rămîne a fi candidat la postul de şef al guvernului. Potrivit agenţiei "Infotag", politicianul a declarat acest lucru luni seara, la postul public de televiziune Moldova-1.

Potrivit lui, Partidul Liberal Democrat din Moldova, care deţine cele mai multe mandate între cele trei partide proeuropene, poate desemna un candidat la postul de prim-ministru, iar el rămîne candidat al PLDM pentru acest post.

"Am vorbit despre aceasta în cadrul campaniei electorale şi acest fapt rămîne în vigoare. Nu ne-am schimbat retorica. Eu nu am văzut nicio declaraţie publică, nici a preşedintelui partidului, nici a colegilor mei, care să fi spus că s-a schimbat ceva în angajamentul luat în campanie şi după campanie. Noi optăm pentru funcţia de prim-ministru şi subsemnatul este candidatul partidului pentru această funcţie. Nu văd niciun motiv de ce PLDM ar trebui, eventual, să se dezică de această funcţie. Este o practică pur europeană, cînd cel mai mare partid din componenţa coaliţiei îşi asumă funcţia cea mai importantă de prim-ministru şi noi o urmăm", a spus Leancă.

Premierul a subliniat că nu vede temeiuri pentru a considera că ceva s-a schimbat în acest sens, deoarece "ar fi dificil de explicat atît pentru cetăţeni, cît şi pentru partenerii din afară".

Actualul premier, care săptămîna trecută a efectuat o vizită al Bruxelles, a relatat că "partenerii europeni sînt nedumeriţi de faptul că încă nu a fost formată o coaliţie de guvernare proeuropeană la Chişinău".

"Nu avem dreptul să pierdem timpul. Partidele proeuropene sînt obligate cît mai repede să formeze coaliţia de guvernare pentru a satisface atît aşteptările alegătorilor, cît şi ale partenerilor europeni. Europenii urmăresc cu mare atenţie ce se întîmplă la noi. În timpul vizitei la Bruxelles aproape fiecare mă întreba care este motivul că pînă acum nu a fost formată o alianţă majoritară, după ce trei săptămîni în urmă liderii celor trei partide proeuropene s-au arătat disponibili de a guverna împreună. Oficialii europeni au încredere în noi, iar această încredere înseamnă finanţare şi susţinere. Şi această încredere am obţinut-o foarte greu", a spus Leancă.

Fiind întrebat despre disponibilitatea de a coopera cu Partidul Comuniştilor, care a declarat despre aspiraţia de a iniţia un asemenea dialog, premierul a declarat că "este necesar de discutat cu PCRM şi de găsit obiective comune".

"PCRM nu mai este acel partid radical, după ce au plecat de acolo mai mulţi activişti radicalişti. De asemenea, ei sînt pentru parcursul european al ţării. Cred că se poate de discutat şi de înţeles cu ei. Însă actul guvernării trebuie să aparţină celor trei partide proeuropene", a subliniat Leancă.

Vorbind despre realizările guvernării din ultima perioadă, el a subliniat că "s-a reuşit obţinerea unor rezultate importante".

"Principala realizare a fost ca într-o perioadă foarte grea, cînd în ţara vecină are loc un război, în timp ce am avut un scrutin foarte dificil, noi am reuşit să păstrăm pacea. Graţie acestui fapt, a putut să deruleze în linişte procesul de guvernare şi astfel am obţinut rezultate importante. Totuşi, trebuie să recunoaştem că nu am reuşit să soluţionăm cîteva probleme de importanţă majoră, cum ar fi problema veniturilor reduse ale populaţiei, corupţia şi injustiţia, care macină societatea, şi problema locurilor de muncă", a spus Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?