X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Pentru Barack Obama, închiderea centrului de detenție Guantanamo este o "prioritate națională"

20 dec. 2014,, 19:00   Externe
4010 0
Foto: firstnews.ru
Președintele american, Barack Obama, a promulgat vineri legea anuală a apărării, condamnând în același timp dispozițiile care mențin interdicția de a închide penitenciarul de la Guantanamo, cu riscul de "a submina securitatea națională" a Statelor Unite, scrie AFP."Închisoarea Guantanamo subminează economia noastră națională, epuizând-ne resursele, afectează relațiile cu aliații noștri și încurajează extremiștii violenți. Închiderea acestei închisori reprezintă o prioritate națională", a declarat Barack Obama, potrivit unui comunicat de la Casa Albă.

Legea anuală a apărării, de peste 500 de miliarde de dolari, prelungește restricțiile cu privire la închiderea centrului de detenție Guantanamo, aflat pe insula Cuba. Interdicția de a transfera pe teritoriul Statelor Unite deținuții din închisoarea, introdusă în 2011, rămâne în vigoare, în pofida opoziției repetate a președintelui american. "Lansez un apel membrilor din cele două partide să acționeze alături de noi pentru a pune capăt acestui capitol din istoria Americii", a subliniat președintele.

Prin această lege, Congresul interzice Pentagonului să transfere deținuții pe teritoriul american pentru a fi judecați, a li se acorda îngrijiri medicale, a fi închiși sau pentru orice alt motiv, pentru că republicanii sunt de părere că există riscul ca ei să fie eliberați pe baza deciziei unei instanțe, constituind astfel o amenințare pentru securitatea națională.

În prezent, la Guantanamo, închisoare deschisă în urmă cu 13 ani, după atentatele de la 11 septembrie, mai sunt 136 de prizonieri. "Executivul trebuie să aibă posibilitatea de a decise unde și când trebuie judecați prizonierii (...), unde și când aceștia trebuie transferați în conformitate cu imperativele securității noastre naționale și ale politicii noastre în materie de tratament al ființelor umane", a mai declarat președintele Barack Obama.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?