X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Rubla rusească a încetinit creșterea PIB-ului Moldovei (VIDEO)

19 dec. 2014,, 14:45   Economie
3255 3
Foto: noi.md
„Ceea ce se întîmplă cu rubla rusească este foarte important și pentru Moldova. În primul rînd, aceasta va reduce volumul remitențelor de la conaționalii noștri care muncesc în Rusia și va reduce capacitatea lor de cumpărare”, a declarat astăzi vicepremierul, ministrul Economiei în exercițiu, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă, informează NOI.md.

„Potrivit estimărilor noastre, factorul rusesc va influența rezultatele economice din ultimul trimestru al anului curent, ceea ce se va exprima prin diminuarea PIB-ului cu circa 1%. În acest an noi am înregistrat o creștere economică bună: în primele luni curente PIB-ul Moldovei a crescut cu 4,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar la finele anului 2014 acest indice va constitui 3,5-3,3%”, consideră Andrian Candu.

„Volumul transferurilor bănești pe numele persoanelor fizice, în luna octombrie, s-a redus cu 12-14%, iar în luna noiembrie, potrivit datelor preliminare, remitențele se vor diminua cu 20-22%, ceea ce va cauza încetinirea creșterii economice în general, însă nesemnificativ. Anul 2014 a fost foarte dificil pentru țara noastră, din cauza situației complicate din regiune, embargoului impus de Rusia și războiului comercial dintre Rusia și Occident. Însă noi am găsit căi comerciale și am realizat o politică monetară (compliment colegilor de la BNM) care a permis să reținem rata inflației, ceea ce a determinat o creștere economică considerabilă.

Ministerul Economiei prognozează pe anul 2015 o creștere a PIB-ului cu 4,5%, comparativ cu anul curent. Noi deja am văzut stabilizarea situației pe piața financiară a Rusiei, circulația valutelor de bază, tendințele prețurilor la benzină și gazele naturale. Noi ținem cont și de reformele realizate în țară și de programul de cooperare cu FMI (așteptăm vizita unei misiuni a FMI în ianuarie – începutul lui februarie). De aceea, putem prognoza creșterea economică pe următorii trei ani”, a menționat Andrian Candu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?