Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Șevciuk: Anul care vine va fi unul dificil pentru Transnistria

19 dec. 2014,, 13:30   Politică
4395 1
Foto: novostipmr.com
Anul 2015 pentru Transnistria va fi unul complicat: situaţia economică este dificilă și nici prognozele bugetului nu sînt îmbucurătoare. Această perspectivă a fost descrisă joi seara de către preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, la întrunirea cu "reprezentanţii locuitorilor din Tiraspol".

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la primul post de televiziune din Transnistria, el a spus că din situaţia de faţă sînt două ieşiri: "extinderea finanţării plăţilor sociale neprotejate de impozite şi catalizarea deprecierii valutei naţionale, sau să fie menţinut cursul valutei naţionale, dar să nu fie efectuate plăţi".

"Din păcate, pe fundalul ultimelor evenimente pentru 2015 prognozele bugetului nu sînt îmbucurătoare. Din acest motiv, nu ne permitem să majorăm salariile şi pensiile. Să dea Dumnezeu să achităm plăţile curente, ba chiar cu o valută stabilă în 2015", a spus liderul de la Tiraspol.

El a recunoscut că sub semnul întrebării rămîn plăţile ruseşti pensionarilor transnistreni.

"Dacă vara primeam un adaos de 15 dolari, acum este deja de 7,5. Deşi cu adevărat sînt deja resursele RMN, care în decembrie constituie jumătate din acest adaos. Putem, cu regret, să recunoaştem că resursele noastre sînt insuficiente pentru a efectua majorarea plăţilor sau să rămînem la nivelul din anii 2013-2014. Posibil că din 1 ianuarie republica nu va mai putea finanţa aceste adaosuri în mărime deplină", a spus Şevciuk, adăugînd că situaţia economică dificilă este cauzată de evenimentele din Ucraina, unde cererea pentru producţia întreprinderilor transnistrene a scăzut cu 60%.

Şevciuk a mai menţionat "tensionarea artificială a situaţiei din partea vecinilor".

"Îngrijorează situaţia legată de declaraţiile oficialilor din Ucraina precum că din Transnistria ar parveni un pericol militar. Asemenea informaţie nu poate fi trecută cu vederea de conducerea republicii. Am afirmat de repetate ori că transnistrenii sînt un popor paşnic, care nu planifică acţiuni agresive împotriva vecinilor. Cred că este evident, dacă vom urmări acţiunile organelor puterii în stat şi datorită faptului că la frontierele noastre colaboratorii structurilor de forţă transnistrene nu sînt înarmaţi", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?