Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Pe hîrtie zero, în realitate mii

19 dec. 2014,, 09:00   Economie
5625 6

Foto: nr2.ru

În această campanie electorală, unele partide politice au prezentat în documente că nu au avut cheltuieli semnificative. În realitate însă, s-au plătit bani grei pentru servicii, organizare şi alte chestiuni legate de campania electorală.

Subiectul finanţării partidelor a fost discutat de experţi, în cadrul emisiunii ”Politica”. După ce ieri, Asociaţia Promo-Lex a prezentat un raport de monitorizare a finanţelor partidelor.

Pavel Postică, şef efort de monitorizare, Promo-Lex: ”Noi am încercat să venim cu constatări, cu o metodologie şi am prezentat care este situaţia la zi. Nu am primit vreo replică, sau sesizare. În acelaşi timp, au fost anumite reacţii, ceea ce înseamnă că rapoartele se citesc. Am fost contactaţi şi de poliţie, pentru a fi verificate nişte materiale suplimentare. Vom vedea în ce măsură se reacţionează în continuare. Din cîte vedem din raport, nu se declară toate finanşele, sau cine cheltuie banii. Credem că, în cazul în care banii ar veni din buget, ar fi o mai mare transparenţă. Să sperăm că va fi modificată legislaţia, pentru ca în 2015 să nu venim cu astfel de cifre”.

Politicianul Iurie Roşca nu crede că se va reacţiona cumva la acest raport, sau vor fi trase anumite concluzii. În opinia lui, foarte curînd despre acest document se va uita. Dar, chiar şi aşa, fostul concurent electoral este de părere, că despre aceste lucruri trebuie de discutat. Ele trebuie analizate, iar greşelile corectate. ”Am ajuns ca cel care are bani murdari, să controleze totul. Este o chestiune foarte gravă. În această campanie, presa nu a oferit o egalitate partidelor. Despre ce concurenţă de idei vorbim, dacă eu şi astăzi aflu că, oamenii nu ştiau că PPCD a candidat la alegeri. Eu cred că, după prezentarea acestui raport, va trece ceva timp şi se va uita de el”.

Corneliu Ciurea, expert IDIS Viitorul, s-a arătat mai mult deranjat de faptul că, pentru astfel de încălcări sînt pedepsiţi unii, dar ies basma curată alţii. ”Este deranjantă justiţia selectivă şi nu atît încălcările înregistrate. Totodată dacă este să vorbim despre finanţarea partidelor din bugetul de stat, aş spune că, nu cred că prin intenţii bune, poţi să educi aşa gen de porniri. Nu înţeleg mecanismul. Partidele sînt structuri oligarhice. Banii vor ajunge în casieria partidelor şi se vor folosi de acestea”.

Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO: ”În orice situaţie, soluţia este activismul social. Vreau ca ţara să aibă un viitor normal, decent, european. Dar cu forţele politicenilor este puţin probabil acest lucru. Doar cu ajutorul UE avem şanse în acest sens”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?