Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Perspectivele rublei: optimism reţinut

18 dec. 2014,, 19:00   Externe
3268 1

Foto: tv7.md

Rubla îşi revine după o cădere record. Miercuri, 17 decembrie, la deschiderea bursei, dolarul s-a ieftinit cu mai mult de o rublă faţă de ieri, iar euro – cu peste două ruble. Tendinţa este îmbucurătoare, dar situaţia continuă să fie îngrijorătoare: ce se va întâmpla mâine cu rubla rusească? Experţii au opinii diferite, dar toţi sunt de acord că nu existe motive fundamentale de îngrijorare.

După decizia Băncii Centrale a Rusiei de a mări rata dobânzii cheie la 17%, rubla a înregistrat cea mai mare cădere de la default-ul din anul 1998. La amiază, dolarul ajunsese la 80,1 ruble, iar euro mai mult de 100. În decursul zilei, oscilaţiile au atins chiar şi 30 de ruble. Ce-i drept, seara, situaţia a început să se stabilizeze cât de cât, iar rubla a recuperat o parte din pierderi. Analistul Maksim Osadci consideră că Banca Centrală a acţionat corect.

„Banca Centrală acţionează într-o direcţie absolut corectă. Atunci când se produce o depreciere atât de puternică, acest proces trebuie combătut, trebuie să mărească rata dobânzii cheie. Mai mult, trebuie să se acţioneze dur. 17% este o sumă importantă, iar piaţa a reacţionat corespunzător”. Problema este că măsurile Băncii Centrale sunt bune doar pentru jucătorii ruşi, consideră Valeri Visberg, directorul Departamentului de Analiză al companiei de investiţii Regiunea. „Cel mai probabil, jocul împotriva rublei ruseşti are legătură cu acţiunile nerezidenţilor, care joacă intens împotriva valutei noastre. Metodele întreprinse de Banca Centrală sunt eficiente pentru jucătorii locali: bănci, companii financiare, mediul de afaceri. Dar asupra străinilor ele nu acţionează în niciun fel”.

Şi totuşi există o soluţie şi pentru această situaţie. Banca Centrală deţine instrumente pentru a stabiliza situaţia, este convins Andrei Lusnikov, analist la agenţia Finmarket. „După părerea mea, intervenţiile trebuie sporite. Sumele pe care în ultimele săptămâni le-a injectat pe piaţă Banca Centrală nu sunt capabile să satisfacă cererea de valută. În cazul unor intervenţii mai mari, cred că Banca Centrală ar putea să oprească creşterea dolarului şi euro şi prăbuşirea rublei”.

Sunt mai optimişti în privinţa perspectivelor rublei analiştii de la compania VTB Capital. Potrivit lor, pe data de 16 decembrie, valuta rusească a demonstrat valoarea minimă, mai mult nu se va ieftini. „Creşterea ratei dobânzii cheie a făcut din rublă una dintre cele mai rentabile valute din lume. În plus, la stabilizarea pieţei valutare va contribui începerea perioadei de plată a impozitelor”, se menţionează în analiza VTB Kapital. Potrivit analiştilor de la VTB, chiar şi în cazul în care preţul la petrolul Urals este de 40 de dolari pe baril, dolarul nu trebuie să coste mai mult de 62 de ruble. Iar actualul curs al rublei corespunde scenariului în care preţurile la petrol scad până la 20-30 dolari pe baril. Aşa că, pe o perioadă medie, experţii aşteaptă revigorarea valutei ruseşti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?