X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Datele statistice îmi provoacă dubii

17 dec. 2014,, 14:00   Economie
2982 0
Foto: newsmoldova.md
Biroul Național de Statistică a comunicat recent că produsul intern brut în ianuarie-septembrie 2014 a crescut cu 4,7% față de aceeași perioadă a anului precedent (numai în trimestrul III PIB-ul a crescut cu 5,9%, iar ținînd cont de corectările sezoniere – cu 5,7%), informează NOI.md. Un asemenea miracol economic nu poate să nu provoace interes, or, care sînt cauzele acestui fenomen, avînd în vedere că în țările vecine situația este gravă?

Am solicitat-o să comenteze aceste date pe vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova.

„La aceste concluzii a ajuns Biroul Național de Statistică. Judecînd după tabel, unde este reflectat aportul diferitor sectoare ale economiei în PIB, reiese că absolut toate ramurile economiei, în primele nouă luni, au înregistrat o creștere impunătoare, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Acest lucru oarecum derutează, întrucît în semestrul II al anului 2013 au fost înregistrate ritmuri foarte înalte de creștere economică, pînă la 12% spre sfărșitul anului trecut. Apare întrebarea: de ce în anul curent, pe fundalul deprecierii vertiginoase a leului, problemelor mari în sectorul bancar și sistării exportului în Rusia, în toate ramurile economiei este înregistrată o asemenea creștere? Cu părere de rău, nu pot răspunde la această întrebare, pentru că creșterea economică în țara noastră trebuia să încetinească.

Sînt de acord cu estimările Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care au prognozat pentru Moldova pe anul 2014 o creștere a PIB-ului de maximum 3%. Cred că problema constă și în datele statistice. Respect foarte mult statistica, însă am dubii în veridicitatea acestor date. Sincer vorbind, aceste date mă derutează”, a menționat Elena Gorelova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?