X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Boțan: Voronin a nimerit într-o situaţie dificilă din cauza aşa-zisei primăveri ruseşti

16 dec. 2014,, 10:30   Politică
11888 10

Foto: mail.ru

Directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, consideră că declarațiile postelectorale ale Partidului Comuniștilor privind disponibilitatea de a coopera cu guvernarea nu sînt o surpriză. Analistul politic a remarcat că noua coaliție de guvernare va fi nevoită să facă anumite cedări în fața PCRM, dacă își dorește o colaborare constructivă cu această formațiune, notează NOI.md.

În opinia lui Igor Boțan, partidul lui Vladimir Voronin a pierdut o bună parte din electorat, în favoarea Partidului Socialiștilor, din cauză că a refuzat să se implice în anumite jocuri politice.

„Vladimir Voronin a nimerit într-o situaţie dificilă din cauza aşa-zisei primăveri ruseşti (русская весна), care a început în estul Ucrainei. Partidul domniei sale a fost scindat, pentru că s-au găsit lideri în devenire, care au decis să susţină în totalitate demersul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de anexare a Crimeii şi de constituire a ceea ce se numeşte Novorossia, parte a căreia, probabil, trebuia să devină Transnistria, sudul Basarabiei ş.a.m.d. Vladimir Voronin, ca un politician responsabil, nu s-a angajat în acest proiect, iar cei care s-au angajat în acest proiect au ştiut să convertească aproape jumătate din electoratul domniei sale şi aşa a apărut partidul învingător, Partidul Socialiştilor. Deci, trebuie să fie clar pentru toată lumea: proiectul politic al lui Vladimir Voronin a fost unul de exploatare a nostalgiilor”, a explicat Boțan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit analistului, poziția adoptată de PCRM după alegerile parlamentare este mai degrabă un compromis făcut cu scopul de a salva partidul și a-și menține electoratul. Mai mult, Igor Boțan se arată convins că în situația creată, formațiunea are nevoie de un răgaz pentru regîndirea strategiei.

„Domnul Voronin îi poate doar ajuta să aleagă şeful statului, dacă nu schimbă formula. Pentru acest serviciu ei trebuie să cedeze ceva. Deci, trebuie să invite Partidul Comuniştilor să fie un fel de opoziţie, pe care noi anterior o numeam constructivă. Pentru că poziţia neconstructivă este proiectul lui Dodon. Igor Dodon cu partidul domniei sale şi-a îngustat spaţiul de manevră pînă la nu se mai poate”, a adăugat Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?