X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Angela Merkel sprijină eforturile Bulgariei de a salva proiectul South Stream

15 dec. 2014,, 22:00   Externe
3575 7

Foto: moldova24.net

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat luni sprijinul pentru demersul Bulgariei de a convinge Moscova să accepte discuții în vederea continuării proiectului gazoductului South Stream, pe care Rusia a decis să-l abandoneze în favoarea unei conducÎn luna iunie, Bulgaria a anunțat suspendarea participării sale la proiect în urma presiunilor Uniunii Europene, care a cerut oprirea lucrărilor întrucât a apreciat că acordurile bilaterale semnate de Rusia cu unele dintre țările pe teritoriul cărora urma să treacă gazoductul, respectiv Bulgaria, Ungaria și Slovenia, încalcă legislația comunitară.

Drept urmare, președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 2 decembrie, în timpul unei vizite oficiale la Ankara, că țara sa a renunțat la proiectul South Stream și a acuzat Bulgaria de acest eșec.

'Trebuie să examinăm toate aspectele legale ce privesc proiectul South Stream și să le folosim pentru ca discuțiile cu Rusia să avanseze', a declarat cancelarul german după întrevederea avută luni la Berlin cu premierul bulgar Boiko Borisov. 'Numeroase contracte au fost deja convenite și este important pentru ambele părți să rămână parteneri de încredere', a mai indicat Angela Merkel.

La rândul său, Borisov a declarat că 'parteneriatul ruso-bulgar (în proiectul South Stream — n.red) trebuie să continue pe o bază legală, altfel ar fi o încălcarea a contractului' semnat de Moscova și Sofia în anul 2006. După anunțul lui Putin, președintele bulgar Rosen Plevneliev a cerut Uniunii Europene și Rusiei să ajungă la un acord pentru ca gazoductul South Stream să fie totuși realizat. Bulgaria și alte state dependente de gazele rusești, precum Serbia și Ungaria, doresc salvarea proiectului South Stream, care le-ar garanta aprovizionarea cu gaze evitând teritoriul nesigur al Ucrainei.te alternative prin Turcia, consemnează agenția Reuters.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?