Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Scutul de la Deveselu, cu faţa către Moscova

15 dec. 2014,, 21:00   Externe
5183 3

Foto: eurasian-defence.ru

Scutul antirachetă de la Deveselu are ca scop protejarea României şi a Aliaţilor de Rusia. Afirmaţia a fost făcută de Mike Rogers, membru al Comisiei forţelor armate şi preşedinte al Subcomisiei pentru forţe strategice din Congresul SUA, în direct, la Realitatea TV. Este pentru prima oară când un oficial american recunoaşte că rachetele din sofisticatul Sistem Aegis Ashore amplasate în România şi Polonia sunt îndreptate mai degrabă spre Moscova, şi nu spre Teheran.

Amplasarea instalaţiilor militare destinate interceptării rachetelor balistice la graniţele fostei URSS a fost taxată de oficialii de la Moscova ca un act de ostilitate şi care reprezintă o problemă pentru actuala Federaţie Rusă. Pe de altă parte, ruşii au declarat că americanii şi NATO s-au mişcat prea târziu, rachetele balistice ruseşti putând penetra orice sistem defensiv actual. Ieri, 14 decembrie, o delegaţia condusă de Michael Rogers (republican, Alabama), Billy Long (republican, Missouri), Rick Larsen (democrat, Washington) și Madeleine Bordallo (democrat, Guam) a avut întâlniri succesive la Bucureşti cu oficialii ministerelor de Externe şi Apărare, Bogdan Aurescu şi Mircea Duşa. Aurescu a respins, pe jumătate, afirmaţiile lui Rogers, subliniind că Deveselu este un proiect „pur defensiv”, care „nu este îndreptat în nici un fel împotriva Rusiei”. „Scutul” va deveni operaţional în 2015.

Mike Rogers, membru al Comisiei forţelor armate şi preşedinte al Subcomisiei pentru forţe strategice din Congresul SUA, a afirmat la Bucureşti că scutul antirachetă de la Deveselu are ca scop protejarea României şi aliaţilor din NATO de o eventuală agresiune din partea Federaţiei Ruse. „Vrem să ne reasigurăm prietenii din România că susţinem 100% parteneriatul nostru, relaţia în cadrul NATO şi faţă de securitatea în regiune, mai ales în condiţiile agresiunii venite din partea Rusiei”, a declarat Rogers. Întrebat dacă admite că scutul antirachetă „este cu ochii” pe Federaţia Rusă, acesta a replicat fără echivoc: „Da”. „NATO trebuie să aibă grijă de flancul său sudic şi să includă România şi Bulgaria atunci când vorbim despre abordarea noastră în relaţia cu Rusia”, a afirmat şi Rick Larsen, congresman democrat de Washington. Până mai ieri, SUA afirmau că scutul de la Deveselu vizează Iranul şi Orientul Mijlociu şi negau orice legătură cu Rusia. „În ceea ce priveşte construcţia, lucrările sunt în grafic, aşa ni s-a spus şi aşa am observat şi noi, am primit reasigurări că va fi gata până la finalul anului 2015, aşa cum a fost planificat”, a declarat Rogers.

Rogers: Scutul, un mesaj pentru Putin

Înainte de vizita în România, Mike Rogers şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu strategia Statelor Unite de contracarare a acţiunilor Rusiei, cerând modificări în domeniul apărării antirachetă şi capacităţilor nucleare, conform „Business Insider”. „Vreau să fiu foarte clar, dacă Administraţia Obama va răspunde cu seriozitate încălcării de către Rusia a Tratatului INF, va avea susţinerea mea. Dacă nu, acest eşec nu va opri subcomisia pe care o conduc să ceară investiţii şi modificări politice privind apărarea antirachetă, forţele nucleare şi capacităţile spaţiale, în scopul apărării intereselor Statelor Unite şi pentru a trimite lui Vladimir Putin şi aliaţilor noştri mesaje foarte clare”, a avertizat acesta. Mike Rogers a făcut aceste declaraţii în contextul în care Pentagonul a anunţat intenţia de a reconfigura sistemele de rachete strategice din Europa ca reacţie la dezvoltarea de către Rusia a unui nou tip de rachetă de croazieră, care, potrivit SUA, ar încălca prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), din anul 1987. Rusia este acuzată că a testat o rachetă cu raza de acţiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificată, poate atinge distanţa de 2.000-3.000 de kilometri.

Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc de mult timp de încălcarea prevederilor Tratatului INF. Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Aurescu: „Un proiect pur devensiv!”

Facilitatea de la Deveselu, care va deveni operaţională în 2015, este un proiect „pur defensiv” şi care „nu este îndreptat în nici un fel împotriva Rusiei”, a declarat, diplomatic, duminică, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, după întâlnirea cu delegaţia Congresului SUA, condusă de Michael Rogers. Pe de altă parte, Aurescu a recunoscut că Deveselu „va spori protecţia teritoriilor, populaţiilor şi forţelor aliate din Europa împotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic”. Ministrul a evocat şi „cooperarea extinsă la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, în contextul tranzitului forţelor SUA şi Aliate din şi spre Afganistan”, considerând că relaţiile bilaterale în domeniile securităţii şi apărării au un nivel „excelent”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?