X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Statutul de aliat non-NATO pentru RM, eliminat din proiectul Congresului SUA

15 dec. 2014,, 09:29   Politică
7472 9

Foto: ruvr.ru

Statutul de aliat non-NATO pentru Republica Moldova a fost eliminat in extremis din versiunea adoptată de cele două camere ale Congresului SUA.

Iniţial, proiectul „Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014” prevedea că Ucraina, Republica Moldova şi Georgia obţin statutul de aliat al Statelor Unite fără să fie membri NATO.

„Legea care a fost votată în Senat nu prevede un statut de aliat non-NATO pentru Republica Moldova. În primul rînd pentru că textul în ultima etapă a examinării şi votării acestui proiect de lege a fost amendat. (...) Nu mai există secţiunea şase care prevedea statutul de aliat non-NATO pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, la Europa Liberă.

Potrivit ambasadorului, securitatea din regiune va rămîne însă în atenţia Statelor Unite care, la iniţiativa preşedintelui Barack Obama, a votat în bugetul pentru anul viitor 810 milioane de dolari pentru consolidarea prezenţei şi cooperării individuale a Statelor Unite cu ţările din Europa de Est şi Europa Centrală.

„În această sumă de 810 milioane se vor regăsi evident şi anumite sume de bani şi pentru Republica Moldova, pentru Georgia şi Ucraina. Deci, pentru anul viitor sînt bugetate resurse importante pentru consolidarea relaţiilor dintre ţara noastră şi Statele Unite pe domeniul cel mai sensibil – energie, apărare”, a mai spus Munteanu.

Proiectul de lege „Ukraine Freedom Support Act of 2014” prevede intensificarea schimburilor şi cooperării pe domeniul militar şi de securitate cu Ucraina şi în acelaşi timp transmite atribuţia preşedintelui Statelor Unite de a impune un nou val de sancţiuni companiilor ruseşti.

Proiectul a fost adoptat în unanimitate, joi, de Camera Reprezentanţilor şi de Senat. Conform procedurilor de lucru, versiunea finală va trebui să treacă din nou prin Senat. Pentru a deveni lege, proiectul urmează să fie promulgat de Barack Obama.

În prezent, 15 ţări beneficiază de statutul de "aliaţi non-NATO" ai Statelor Unite: Afganistan, Argentina, Australia, Bahrain, Coreea de Sud, Egipt, Filipine, Israel, Japonia, Iordania, Kuwait, Maroc, Noua Zeelandă, Pakistan şi Thailanda.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?