Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Expert: ceea ce urmărim noi este o economie conflictuală

11 dec. 2014,, 15:30   Economie
2769 1
Foto: noi.md
Vicepremierul Ucrainei Ghenadi Zubko a declarat recent că Ucraina intenţionează să achiziţioneze energie electrică de la Moldova şi alte ţări vecine .

„Însă volumul de energie electrică produs în dreapta Nistrului asigură necesităţile Moldovei doar la nivel de 20 la sută. Noi singuri procurăm volumul insuficient de la Ucraina şi Centrala Hidroelectrică Moldovenească”, a declarat pentru NOI.md directorul executiv al Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, Galina Şelari.

Potrivit ei, „de jure întreprinderea se află pe teritoriul Moldovei, iar de facto… De aceea, pornind de la situaţia creată, orice tratative de cooperare urmează să fie susţinute deja de trei părţi: Ucraina – Centrala Hidroelectrică Moldovenească - „Moldelectrica”. Iar aceasta prezintă un şir de dificultăţi. Aici noi urmărim mai degrabă o economie conflictuală decît o economie pură”.

„În afară de aceasta, sporirea producerii de energie electrică în cazul dat este însoţită de existenţa, mai precis, de lipsa volumului necesar de cărbune, păcură şi gaz natural. Chiar dacă această problemă poate fi soluţionată, ea va lua mult timp. Iar Ucraina are nevoie de energie electrică aici şi acum”, a menţionat Şelari.

În opinia altor experţi, Transnistriei i-ar conveni să vîndă energia electrică Ucrainei, ţinînd cont de faptul că autoproclamata RMN nu achită gazele Rusiei. Iar dacă e să ne amintim că atunci cînd Moldova s-a confruntat cu dificultăţi, Ucraina i-a livrat energia electrică la un preţ mai scăzut decît propriilor consumatori, atunci astăzi ar putea fi ridicată chestiunea unui „alaverdî” prietenos din partea Moldovei. Însă Moldova nu are nicio influenţă asupra Centralei Hidroelectrice Moldoveneşti: ea se află pe teritoriul Transnistriei şi aparţine unei companii ruse.

Reamintim că Centrala Hidroelectrică Moldovenească este situată în regiunea transnistreană, pe malul de vest al limanului Cuciurgan. Centrala are o capacitate de producție de 2520 MW și constă din 12 blocuri energetice. Întreprinderea aparține în totalitate Grupului „Inter RAO”, în a cărei componenţă în 2005 a fost inclusă „Inter RAO EES” – o corporaţie electroenergetică specializată în exportul-importul de energie electrică, care controlează un şir de active energetice de generare şi distribuţie în Rusia şi în străinătate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?