Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

BNM: Există un risc sporit de creștere a tarifelor în 2015, ca urmare a devalorizării leului

11 dec. 2014,, 08:15   Economie
3770 3

Foto: vfokuse.md

Balanţa riscurilor pe termen mediu la adresa inflaţiei continuă să fie influenţată de un şir complex de factori externi şi interni, informează NOI.md.

Riscul tot mai pronunţat al unei recesiuni în economiile ţărilor din zona euro şi Federaţia Rusă – principalilor parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, induce riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni, prin intermediul canalului comerţului extern şi al remiterilor populaţiei. Acest fapt poate influenţa suplimentar dinamica ratei de schimb a monedei naţionale şi, ulterior, evoluţia inflaţiei.

În luna octombrie 2014, ritmul anual al transferurilor de mijloace băneşti din străinătate efectuate de persoanele fizice prin băncile din Republica Moldova a înregistrat o diminuare de 9 la sută faţă de perioada respectivă a anului precedent, iar exportul de mărfuri în ianuarie – septembrie 2014 a înregistrat un ritm anual negativ de (minus) 0,2 la sută. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaţioniste suplimentare.

În contextul unei deprecieri a monedei naţionale, mai semnificative decît valoarea utilizată la stabilirea tarifelor pentru serviciile reglementate, în anul 2015 există un risc pronunţat ca acestea să fie revizuite în direcţia majorării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?