X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Soros: UE trebuie să arunce Ucraina în război sau Ucraina va îngropa UE

10 dec. 2014,, 00:15   Externe
22878 54

Foto: donbass.ua

Un nene deștept ne nume George Soros a oferit un interviu revistei Cicero. Astăzi el este citat de ambele părți ale liniei frontului geopolitic. Din partea noastră el este, de cele mai dese ori, luat în rîs. Dar în zadar. Soros este, desigur, un bărbat deștept. Nu vă uitați că este speculant. Pentru a acumula o avere de 24 de miliarde de dolari, trebuie să ai cap bun. Iar oamenii deștepți trebuie ascultați întotdeauna. Să fii de acord cu ei sau nu – e o altă chestiune. Oricînd îi poți trimite. Dar mai bine să-i asculți atent. Poate spun ceva demn de luat în seamă.

Totuși, dacă lăsăm la o parte lozincile idealiste, discursul lui este bazat pe momente destul de simple. În primul rînd, acum are loc lupta pentru viitorul întregii Europe. În al doilea rînd, se duce război și în Ucraina. În al treilea rînd – pentru victoria ei, UE și FMI trebuie să aloce urgent Ucrainei 20 de miliarde de dolari. În al patrulea rînd, înfrîngerea Ucrainei va aduce la destrămarea Uniunii Europene. În al cincilea rînd, în toate cele întîmplate UE este vinovată singură. Toate celelalte este doar un debit verbal de explicații ale unui profesor pentru studenții lui neglijenți, care nu înțeleg niște lucruri evidente. Soros, desigur, pentru Rusia este dușman, dar acest fapt nu înseamnă că el nu are dreptate.

Războiul pentru viitorul Europei

Cineva mai are dubii pînă acum? Europa a apărut, s-a constituit, s-a întărit și s-a înălțat exclusiv datorită creării economiei mondiale. Desigur, astăzi UE este doar pe locul doi după SUA, însă acest fapt nu schimbă sensul. Principala economie în lume nu înseamnă doar bani mulți. Principala economie în lume înseamnă să deții primele poziții în aproape orice aspect al vieții.

Vreți avion? Aveți două variante. Prima – să veniți în Europa și să achitați pentru unul nou, să zicem 200 de milioane de euro. A doua – să-l construiți singuri. Însă pentru aceasta va trebui să înălțați uzine, să instruiți personalul, să cumpărați strunguri, stații electrice, transformatoare, calculatoare, să proiectați, să construiți, să distrugeți vreo 5-10 modele experimentale. Toate acestea vor costa zeci de trilioane de euro. Dar și în acest caz veți veni în Europa pentru a cumpăra strunguri, tehnologii și know-how.

Anume de aceasta, economia mondială de top cîștigă întotdeauna. Orice ați alege, profitul întotdeauna va reveni liderului. Nu doar pentru că mai mult nu ai de unde cumpăra. Este un proverb în acest sens: „Cîștigă nu cel care joacă cel mai bine după reguli, dar cel care stabilește regulile”. Dar regulile le stabilesc liderii, deoarece economia liderilor este cea mai mare și mai bogată. Oricine care a dobîndit, a produs sau a inventat primul ceva merge să vîndă pe piața liderului. Deoarece acolo sînt concentrate cele mai mari sume de bani. Pentru a vinde, el inevitabil este nevoit să-și ajusteze mărfurile sau invențiile la cerințele liderului. În toate privințele. Fie lapte, papuci, tractoare sau filme.

Atît timp cît Europa este lider economic mondial, ea își poate permite să trăiască așa cum îi trece prin cap. Să ia copiii de la emigranți și să-i transmită spre educație cuplurilor de homosexuali. Să le plătească fermierilor ca ei să nu-și lucreze pămînturile. Să organizeze războaie pe „teritoriile de interes”. Să introducă sancțiuni. Să nu-și execute obligațiunile contractuale sub orice pretexte inventate, de exemplu, să nu întoarcă purtătoarele de elicoptere. Sau chiar să acapareze banii străini prin înghețarea activelor străine.

Dar toate acestea – cît Europa încă este lider. Pierderea calității de lider înseamnă prăbușire. Astăzi doar istoricii și unii oameni mai curioși țin minte că în Evul Mediu lideri mondiali erau Spania și Portugalia. Cine sînt ele astăzi?

Actuala economie mondială este formată astfel, încît centrul financiar și economic al planetei a început să se deplaseze spre Asia și Rusia. Deocamdată procesul este doar la început de cale. Acesta mai poate fi temperat. Chiar există o șansă bună de a-l stopa. Nu există posibilitate de a-l anula complet, însă doar de a-l îngheța la nivelul actual pentru 20-30 de ani. Pentru aceasta Europa trebuie să cîștige războiul din Ucraina.

Războiul din Ucraina

Cînd Poroșenko și alți lideri ucraineni declară public că ei duc un război pentru Europa, ei nu greșesc. Într-adevăr e război, într-adevăr pentru Europa. Ce-i drept însă nu ei îl duc. Aici ucrainenii își supraevaluează rolul un pic. Războiul este purtat cu ajutorul lor. SUA și unele forțe din UE pur și simplu au profitat de Ucraina în propriile scopuri. Sarcina principală este de a limita posibilitățile economice, sociale și politice ale Rusiei. Distragerea forțelor ei de la procesul de integrare economică și politică eurasiatică. Pentru lumea civilizată nu contează soarta ucrainenilor. Cineva întreabă părerea porcului sacrificat pentru pîrjoale?

Sarcina ucrainenilor este de a lupta. Cît mai mult. Cît mai destrăbălat. Cît mai sîngeros. Spre deosebire de Rusia, Europa nu considera acest teritoriu, iar pe oamenii ce locuiesc pe el – o parte din poporul european. Doar Rusia îi consideră pe ucraineni ca fiind ai ei. În opinia „europenilor civilizați”, aceasta este slăbiciunea națională a rușilor. De fapt, întreaga strategie a acestui război este bazată pe o asemenea percepție „europeană”.

Rusia nu-i poate lăsa pe ucraineni să moară de foame și să înghețe de frig în ruine. Europa va ”cîștiga” chiar și în cazul în care din Ucraina va rămîne doar cenușă cu trupuri descompuse în ea. Pentru că Rusia se va apuca să o restabilească, iar pe oameni – să-o salveze, în pofida faptului că salvarea de o catastrofă umanitară o va costa o cantitate enormă de bani, iar economia ei riscă să fie subminată. În aceasta constă principala deosebire de întreaga Lume Rusă. Noi vom salva, chiar cu prețul propriei vieți. Jocul „europenilor civilizați și buni”, inclusiv extrem de pașnice ale SUA, prevăd crearea unei furculițe de șah.

Rusia nu se implică deloc în evenimentele din Ucraina? Primește o cangrenă la frontierele sale, cu transferul maidanului pe propriul teritoriu. Cu toate particularitățile din Ucraina. Unu la unu. Inclusiv destrămarea teritorială. Cîți ruși vor muri – nu contează. Cei care au instituit medalia „Pentru victorie în timpul Războiului Rece” și cei cărora le-au oferit-o nu prea își fac griji pentru faptul cîți oameni au murit, au înghețat sau pur și simplu nu s-au născut pe ruinele URSS-ului. Potrivit estimărilor sociologilor, destrămarea URSS-ului în perioada 1990-2000 s-a soldat cu pierderea unui număr de cel puțin 15 milioane de oameni.

Rusia acaparează hotărît Ucraina „în două săptămîni”? Primește 35 de milioane de oameni confuzi, infectați la nivel de 15-20 % cu ideii național-fasciste. Plus o economie și o infrastructură distrusă. Și una și alta necesită resurse, subminează coeziunea socială și, în cele din urmă, limitează posibilitățile Federației Ruse de creare a unei lumi eurasiatice noi.

Rusia încearcă să se strecoare printre Scylla și Caribda? Războiul civil, în cele din urmă, are loc pe teritoriul întregii Ucraine. Ceea ce aduce Ucraina la nivelul actualei localități Peski din Donețk. În ruine. Foamete. Frig. Distrugere totală a infrastructurii sociale. Iar de la faptul că epidemiile de ciumă sau varicelă nu mai cosesc oamenii cu milioanele riscul epidemiilor nu a dispărut. Mai degrabă sau mai tîrziu, Rusia va trebui să vină pe aceste ruine, să salveze să restabilească și să reconstruiască. Și iarăși doar din contul ei.

Putin a reușit să găsească o strategie care i-a permis Rusiei să distrugă acest scenariu „civilizat”. Proiectul „Ucraina” s-a împotmolit. Dar însuși „războiul în Ucraina” este departe de final. Atît timp cît acolo există indivizi care vor să facă revolte benevol, conform „strategiei europene”, aceștia sînt obligați să lupte mai departe. Însă banii pentru continuarea războiului se termină.

Banii UE și FMI pentru Ucraina

George Soros se pricepe bine la bani și la posibilitățile lor. De aceea, pentru el este evident ceea ce Europa nu prea înțelege și ce nu încape în mintea ucrainenilor. Un război modern necesită mulți bani. Și nu doar o sumă și odată, ci permanent. Pentru menținerea economiei țării. Oricum s-ar lăuda „voluntarii” naționaliști, cu orice sume ar opera, oricîte poze ar posta pe internet de la împărțirea izmenelor, legea economiei este dură. Cu un efort poate fi îmbrăcat și încălțat un batalion. Pot fi aduse sute de arme de tragere nocturnă sau o escadră de drone. Pe „donații benevole” poate fi cumpărat chiar și un tanc. Însă oricum, fiecare zi de acțiuni militare „costă” Ucraina aproximativ 1,5-2 milioane de dolari. Această sumă depășește toate donațiile dobîndite de voluntari timp de șapte luni de acțiuni militare.

Donațiile sînt colectate doar pînă cînd mecenații au ce jertfi. Atît timp cît nu se pune problema – să aduci în dar o vestă antiglonț sau să cumperi o pîine și un pachet de lapte pentru propriul copil. Pentru ca Ucraina să prelungească luptele, trebuie să existe mai mulți călăreți nebunatici decît oameni muncitori și lucizi. Călăreții nu pot construi nimic. Limita percepției lumii de către ei este să acapareze și să împartă. Ideea „fiecărui erou al operațiunilor antitero – căte o mină și douăzeci de robi” este din aceeași operă. Să trăiască de pe urma rezultatelor muncii robilor. Aceasta e psihologia. Ea nu este mai puțin distructivă decît un proiectil de tun. După victoria Maidanului din Ucraina a trecut aproape un an, însă călăreții nu doar nu au soluționat nicio problemă socială, care a condus Ucraina spre Maidan, dar ei au creat mai multe! Datoria acumulată în ultimele 7 luni va fi restituită de nepoți.

Pentru Soros este clar că trimiterea banilor în Ucraina „cîte trei bănuți” nu este eficientă. Chiar dacă acești bănuți înseamnă un miliard. Pentru ca mecanismul creat de maidan să-și poată menține capacitatea de a continua războiul, trebuie injectați cel puțin 20 de miliarde de dolari. Imediat. Mai tîrziu va fi nevoie de altele. Soros nu are dubii privind soarta acestor investiții. Nici vorbă de fabrici și uzine noi, de achitarea pensiilor etc. Totul va fi cheltuit pentru război. Dar unde e capcana? Nu este nicio capcană! Soros spune direct: dacă nu vor fi alocați acum 20 de miliarde de dolari, atunci războiul în Ucraina va fi pierdut garantat.

Destrămarea UE ca o consecință a înfrîngerii în Ucraina

Da, anume așa! Imediat ce banii se vor termina, nu vor avea cu ce lupta. Destrămarea Ucrainei în domenii sperate decurge din însăși psihologia „călăreților”. Aceasta va atrage după sine o criză economică de proporții. Ulterior colapsul gestionării publice, sectorului social al sistemului de ocrotire a sănătății și cursului normal al vieții. Eroii de pe divane, care povestesc pe internet cum sînt gata să trăiască în subsol la lumina lumînărilor, doar ca Rusia să trăiască mai rău, nici pe departe nu înțeleg despre ce vorbesc. Dacă ar fi așa, atunci ei, ar fi stat noaptea la strung și ar fi fabricat proiectile pentru tancuri sau gratuit, din cont propriu să repare tehnica blindată necesară pentru armată. Însă ei, nu știu de ce, nu vor să facă nimic fără bani. Înseamnă că nu vor fi de acord nici pe urmă.

Așadar, după colapsul economic total, va avea loc destrămarea teritoriilor. După care acestea vor fi reasamblate pe principii rusești. Strategia lui Putin permite obținerea tuturor acestora fără distrugerea infrastructurii ucrainene. Iar dorința de a continua războiul cu moscalii va fi distrusă cu succes de foame, frig și șomaj. La urma urmelor, oamenii vor fi bucuroși de orice conducere care le va oferi locuri de muncă, lumină, căldură și securitate. Chiar dacă aceasta va fi una rusească. Pînă atunci, pentru populație nu va conta culoarea panglicilor. Iar puținii din cei infectați cu maidan, care nu se va schimba, ucrainenii înșiși îi vor prinde și îi vor bate. Cu aceeași înverșunare cu care astăzi susțin Maidanul. Din simplul motiv că călăreții se vor pomeni între ei și mîncare.

Victoria Rusiei în acest război cu Occidentul, obținut după scenariul lui, dar nu conform unuia dintre cele trei variante menționate mai sus, înseamnă continuarea integrării eurasiatice. Dar cu ritmuri mai alerte ca astăzi. Iar după ce UE nu va mai fi a doua economie mondială, pentru țările din Europa de Est va fi mai convenabil să colaboreze cu un lider decît cu un outsider care lîncezește. Nimic personal. Practic, plecarea lor „spre Vest” în anii 80 a fost dictată de aceleași motive. Cu atît mai mult cu cît, spre deosebire de Europa, în noua Uniune ei au unde se integra. În toate privințele. Mai mult, ei vor primi gratuit avantaje concurențiale serioase, ceea ce astăzi „tinerii europeni” în Europa nu au nici pe aproape.

Acesta va fi începutul destrămării UE. Orice destrămare întotdeauna se produce cu multiple ruperi ale legăturilor economice și a lanțurilor de producție. Imediat apar oameni de prisos, care vor să mănînce și să trăiască la același nivel de consum, dar nu mai au acea posibilitate. Deoarece nu mai sînt locuri de muncă și bani. Și nici perspective. Acest lucru nu l-a inventat Soros. Priviți istoria transformărilor geopolitice și geoeconomice. Pur și simplu Soros știe această istorie mult mai bine decît majoritatea absolută a ascultătorilor și cititorilor săi.

Destrămarea este distrugerea lumii. Iar aceasta costă foarte mulți bani. Mai exact – pierderi. Mult mai multe decît cei 20 de miliarde de dolari pentru o oarecare Ucraină.

Europa este vinovată

Dar cine altcineva? Și de ce trebuia să alerge după profituri suplimentare și să-și transfere producția în regiunile Rusiei? A vrut să cîștige din contul forței de muncă ieftine și calificate? De ce a trebuit să transporte uzinele în China și să învețe să consume mărfuri ieftine din Asia? A vrut să trăiască mai bine și mai bogat cu aceeași bani? Dar de ce a trebuit să-și alunge propriii muncitor în stradă și să distrugă în mod festiv, sub scandările „verzilor”, „obiectele ce amenință ecologia”? Iată acum europenii au o ecologie perfectă. Dar ce vor mînca? Nu au dorit să cumpere gazul scump din Qatar și petrolul scump arab? Au vrut resurse energetice ieftine din Rusia? Bravo!

Gata, domnilor, s-a terminat. Europa singură și-a hrănit și și-a restabilit dușmanii, inclusiv Rusia. Acum problema este simplă. Sau UE și FMI vor scoate banii din buzunare pentru capacitatea de luptă a Ucrainei pentru continuarea războiului cu Rusia pe teritoriul Ucrainei pînă la ultimul ucrainean, sau … Europa va dispare. Nu mîine și nici chiar la primăvară. Procesul va dura cîțiva ani. Însă după înfrîngerea în Ucraina, el va fi ireversibil. Și va avea un final previzibil.

Încheiere

Și unde Soros nu are dreptate? De ce ai noștri îl iau peste picior? Finanțistul privește practic la rădăcina problemei, fapt prin care își confirmă încă o dată reputația de persoană deșteaptă, vizionară și pragmatică. Personal, eu aș vrea doar să-l aplaud. Or, dacă și un asemenea adversar principial ca speculantul financiar George Soros a început să tragă alarma, înseamnă că Rusia face totul corect. Strategia aleasă este corectă și se va încununa cu succes.

Succes în toate sensurile. De la Uniunea Eurasiatică pînă la păstrarea vieților a milioane de frați ucraineni. Da, infectați cu național-fascism. Da, care încă vrea să lupte cu noi. Însă oricum este un popor frățesc. La urma urmelor, dacă cineva dintre apropiații voștri se îmbolnăvește și se chinuiește în friguri, el doar nu încetează să fie apropiat, nu îl aruncați în stradă, corect? Și repet, oamenii deștepți trebuie ascultați, chiar dacă ei sînt adversarii noștri.

Alexandr Zapolskis – expert internațional, special pentru Agenția Informațională REGNUM


Comentariul redacției NOI.md.

Posibil, mai există o variantă de alternativă. Soros e american, el înțelege foarte bine că atunci cînd în Europa e război, America înflorește. Așa a fost în perioada interbelică din secolul 20 și așa se desfășoară evenimentele astăzi. Dar noi – moldovenii, rușii, ucrainenii, belarușii, etniile din țările UE – sîntem europeni. Noi sîntem locuitorii continentului, uniți de o mare cultură unică (rusă, franceză, germană, engleză, moldovenească etc.) europeană a sec. 19-20. Noi avem tradiții și obiceiuri similare, noi provenim de la o singură etnie – indo-europeană, iar mai tîrziu traco-slavă. Poate are sens să ne urmăm interesele noastre? (nu doar cele americane)? Poate europenii nu ar trebui să împingă Rusia și aliații săi în Asia, dar să se apropie treptat și în primul rînd să convină asupra Ucrainei? Doar conducerea UE și cea a Rusiei sînt capabile să oprească prin eforturi comune războiul din Ucraina. Și doar de conducerea UE și cea a Rusiei depinde dacă va continua acest măcel, cînd europenii îi ucid pe europeni. Europenii trebuie să obțină pacea în Ucraina, nu prin prețul victoriei sau înfrîngerii uneia dintre părți, dar așa ca să cîștige toți, ca să învingă Europa – de la Atlantic pînă la Ural. Și să o facă, în pofida presiunii și fricii de a-și pierde fotoliile înalte, în numele Europei unite, a marelui continent, care a creat economia și cultura modernă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?