Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Piaţa valutară se „consolidează”

8 dec. 2014,, 17:00   Economie
3652 1
Foto: stiri.com.ro
Piaţa valutară se află în stare de "linişte" chiar şi fără intervenţiile Băncii Naţionale (BNM).

Dealerii unor bănci au relatat agenției "Infotag" că luni, pe piaţă s-a observat o situaţie similară celei de vineri, cînd nici vînzătorii, nici cumpărătorii nu manifestau dorinţă de a creşte cursul leului moldovenesc.

"Chiar şi fără implicarea dealerilor BNM, situaţia a rămas calmă. Probabil, pe piaţă se va păstra liniştea pînă cînd importatorii de resurse energetice, în primul rînd "Moldovagaz", nu vor începe să cumpere valută pentru a achita plata furnizorului de gaze - "Gazprom", a spus interlocutorul agenţiei.

Participanţii pieţei valutare remarcă o anumită înviorare a caselor de schimb valutar după zilele de odihnă.

"Dacă vinerea trecută se observa că s-au asigurat cu valută, datorită cărui fapt era evident deficitul de lei, luni casele s-au înviorat, demonstrînd o dorinţă vagă de a deprecia în continuare leul faţă de dolar", afirmă ei.

Dealerii presupun că pînă la sfîrşitul săptămînii curente, piaţa valutară va demonstra tendinţa de a se "contracta" şi "consolida".

În ceea ce priveşte prognoza cursului leului moldovenesc înainte de Crăciun pe stil nou totul va depinde de comportamentul regulatorului pieţei.

"Monitorizarea de către BNM a situaţiei în momentul în care importatorii vor satisface cererile de cumpărare a valutei, cel mai probabil, va mişca cursul leului în sus, mai aproape de limita 15,5-15,8 MDL:$1. Dar dacă dealerii BNM vor fi mai generoşi, cursul puţin probabil că se va ridica la 15,5 MDL:$1", presupun dealerii.

Pe piaţa valutară mulţi sînt nedumeriţi cum, avînd un indice al deprecierii în 2014 a leului moldovenesc faţă de dolarul SUA de 15,5%, inflaţia nu depăşeşte indicele ţintă al BNM de 5% ± 1,5 p.p.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?