Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

Rusia-UE: După întâlnirea Lavrov-Mogherini ar putea urma o perioadă de acalmie

5 dec. 2014,, 00:30   Externe
1896 0
Foto: gordonua.com
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, au programată o întrevedere, în marja reuniunii Consiliului miniștrilor de externe ai OSCE de la Basel (4-5 decembrie).

În ajunul acestei întâlniri, corespondentul Vocii Rusiei a discutat cu politologul italian Fara Gian Maria, președintele Institutului de studii economice și sociale Eurispes din Roma.

Vocea Rusiei: Care sunt așteptările în urma acestor discuții?

Fara Gian Maria: Sper că această întâlnire va contribui la normalizarea relațiilor cu Rusia, sper că relațiile vor deveni mai calme. Am spus din start că sancțiunile impuse sunt lipsite de sens. Tocmai de aceea vreau să cred că întrevederea dintre Lavrov și Mogherini va restabili status quo-ul între Rusia și UE. Este vorba despre doi actori principali care nu își pot permite o slăbire a relațiilor.

Vocea Rusiei: Zilele trecute, Aleksei Meșkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat că „Moscova nu va iniția prima dezghețarea contactelor cu Uniunea Europeană”. Care ar fi, după părerea dumneavoastră, atitudininea Uniunii Europene și a diplomației europene față de Rusia?

Fara Gian Maria: Sunt profund convins că, atunci când are loc o întâlnire între două realități, și ele continuă să poarte un dialog, acest lucru este deja un fapt semnificativ.

Vocea Rusiei: Care sunt perspectivele de dezvoltare a relațiilor UE-Rusia? Credeți că războiul din Ucraina va rămâne singurul subiect de discuție sau există și alte teme de inters comun?

Fara Gian Maria: Războiul din Ucraina este un fenomen temporar. Mai devreme sau mai târziu acest conflict va fi rezolvat. Din punctul meu de vedere, inclusiv datorită ministrului Mogherini, relațiile dintre Rusia și UE se vor dezvolta pe o linie ascendentă și se vor îmbunătăți calitativ. Acest lucru se datorează în primul rând, în mod tradițional, relațiilor calde și de prietenie dintre Italia și Rusia. Cred că Federica Mogherini a reușit să aducă o doză din spiritul italian și în Uniunea Europeană.

Vocea Rusiei: Totuși, doamna Mogherini și-a schimbat în mod repetat retorica față de Rusia. La ce să ne așteptăm din partea doamnei Mogherini în timpul acestei întânirii?

Fara Gian Maria: Cred că schimbarea retoricii se datorează, în cea mai mare parte, conjuncturii. Probabil că, prin declarațiile pe care le-a făcut, doamna Mogherini a fost nevoită „să îndeplinească dorința” unor țări care iau măsuri neprietenoase față de Rusia. Chiar și așa, sunt convins că doamna Mogherini va lucra pentru restabilirea și normalizarea relațiilor între Rusia și UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?