X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

În atenţia investitorilor: proiecte inovaţionale îndrăzneţe (VIDEO)

3 dec. 2014,, 16:00   Business
5568 0
Foto: noi.md
„Principalul obiectiv al Tîrgului Ideilor Eco-Responsabile, organizat de noi pe teritoriul CIA „MOldexpo” este informarea pe larg şi atragerea investitorilor potenţiali în diverse proiecte inovaţionale de sporire a eficienţei energetice şi identificare a surselor alternative de energie în Moldova”, a explicat pentru NOI.md şeful Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihai Stratan.

Funcţionarul a relatat că Agenţia a anunţat concursul de oferte în acest domeniu ceva mai devreme şi a selectat din cîteva zeci de oferte zece cele mai interesante proiecte de perspectivă, pe care autorii le vor prezenta comunităţii.

„Am organizat un astfel de tîrg pentru prima oară, dar sînt convins că multe proiecte, chiar şi cele incredibile şi imposibile la prima vedere, îşi vor găsi partenerii. Noi am invitat aici reprezentanţii sistemului bancar, antreprenorii. Apropo, statul, de asemenea, pentru prima oară a decis să acorde 100 de milioane de lei în calitate de garanţii pentru creditele care vor fi acordate de băncile comerciale. Şi pe viitor vom desfăşura regulat astfel de tîrguri”, a specificat Stratan.

La rîndul său, preşedintele BC „Moldova-Agroindbank” SA, Serghei Cebotari, a mulţumit pentru „posibilitatea de a se familiariza cu proiectele inovaţionale” şi a amintit că instituţia lui este cel mai mare investitor pe piaţa bancară a Moldovei. Fiecare al cincilea leu investit în diverse proiecte comerciale ne aparţine nouă”.

Iar proiectele prezentate într-adevăr provoacă interes. Cum poate propunerea «Florcomlaur» SRL de a instala o hidrocentrală mică să lase pe cineva indiferent în condiţiile unor surse insuficiente de energie? După cum a explicat coordonatorul proiectului, Gheorghe Grecu, viteza şi volumul de apă al rîului permit instalarea unor turbine mici şi obţinerea energiei electrice ieftine, pe care ei ulterior intenţionează să o vîndă întreprinderii „Red-Nord”. Investiţiile necesare nu sînt prea mari – 4 milioane de lei, însă ele foarte curînd se vor răscumpăra, şi întreprinderea va avea un venit considerabil.

Primarul oraşului Leova, Eugen Buragă, s-a preocupat de construcţia noului cartier pentru familii tinere după model european, cu toată infrastructura: apă, gazoduct, canalizare, drum asfaltat, grădiniţă şi şcoală primară, magazin şi instituţie medicală. „Pe cele 16 hectare, acordate de administraţia oraşului, noi intenţionăm să construim 260 de case cu două şi trei etaje, din materiale eficiente energetic, cu panouri solare pe acoperișuri, cu încălzire autonomă pe bază de biocombustibil (gazul este destinat exclusiv pentru prepararea bucatelor). Costul proiectului este de 30 de milioane de euro, din care 4 milioane vor fi investite în infrastructură. Şi o condiţie obligatorie – nici un gard în jurul caselor şi hambarelor. Ca să fie totul ca în Europa”, a specificat Buragă.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?