Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Concurenţii electorali au cheltuit pentru campania electorală peste 116 milioane de lei

3 dec. 2014,, 12:30   Politică
3160 2
Foto: pik.ua
Alegerile parlamentare din 30 noiembrie au costat cei 24 de concurenţi electorali 116,29 milioane de lei ($7,7 mil.). Cel puțin asta arată datele prezentate de ei la Comisia Electorală Centrală.

Potrivit agenţiei "Infotag", lider pe cheltuieli pentru campanie a devenit Partidul Liberal Democrat (PLDM), care a cheltuit pentru alegeri în jur de 37 de milioane de lei, obţinute de la persoane fizice şi una juridică.

Pe locul doi se află Partidul Democrat (PDM). Totodată, formaţiunea este una dintre puţinele partide care a cheltuit resurse din bugetul de partid – circa 10 milioane de lei. Majoritatea resurselor financiare au fost cheltuite pentru publicitate. Astfel, PDM a cheltuit pentru reflectarea activităţii sale peste 33 de milioane de lei.

Pentru desfăşurarea pe 26-27 noiembrie a celor două concerte în centrul Chişinăului PDM, conform raportului, a cheltuit 1,1 milioane de lei, dintre care puţin peste 1 milion s-a cheltuit pentru scena adusă din România. Pentru reflectarea concertului în presă, PDM nu a cheltuit nici un leu, iar pentru electrificare şi salubrizare – 8,1 mii de lei.

Topul trei al cheltuitorilor este închis de Partidul Socialiştilor (PSRM), a cărui campanie electorală a costat 13,2 milioane de lei. Pe contul PSRM au fost efectuate 161 de tranzacţii din partea persoanelor fizice.

Partidul „Patria”, exclus din cursă cu o zi înainte de alegeri, a reuşit să cheltuiască 12,7 milioane de lei, plasîndu-se pe locul patru. Suma a fost obţinută sub formă de plăţi de la circa 50 de cetăţeni.

Liberal-reformatorii, care au acumulat conform datelor preliminare 1,5% din voturi, au cheltuit pentru campanie 4,6 milioane de lei. Pe contul PLR au fost efectuate 67 de tranzacţii din partea persoanelor fizice şi una din partea unei persoane juridice.

Pe locul şase a urcat partidul "Pentru Neam şi Ţară" cu cheltuieli de 4,2 milioane de lei. Ca şi PDM, partidul a sponsorizat campania din contul resurselor formaţiunii politice.

Partidul Comuniştilor (PCRM) a cheltuit 3,45 milioane de lei, obţinuți sub formă de transferuri de la 430 de persoane fizice. De asemenea, PCRM a folosit 140 de mii de lei din sursele partidului. Partidul Liberal (PL) a cheltuit pentru campanie puţin peste 3 milioane de lei, care i-a obţinut în calitate de ajutor de la 28 de persoane fizice.

Mişcarea Populară "Antimafie", care a cheltuit pentru campanie 209 mii de lei, riscă să fie trasă la răspundere pentru anumite neclarităţi în rapoartele financiare. Problema este că unii donatori ai mişcării au indicat că sînt şomeri, însă au indicat că resursele transferate au fost oferite din contul salariului.

Unicul concurent care a luat un credit de la stat pentru campania electorală a fost Partidul Popular Creştin Democrat. Pe contul acestuia au fost transferați 25 de mii de lei din partea Ministerului Finanţelor.

Totodată, trei concurenţi electorali nu au cheltuit pentru campanie nici un leu. Este vorba despre "Democraţia Acasă", "Patrioţii Moldovei" şi candidatul independent Oleg Brega.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?