Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Socor: Negocierile pentru formarea noii coaliții trebuie să aibă loc fără înțelegeri secrete

3 dec. 2014,, 10:21   Politică
2547 1
Foto : noi.md
Procesul de negocieri între partidele de orientare proeuropeană, în vederea creării unei noi coaliții de guvernare, ar putea decurge anevoios, așa cum s-a întîmplat în anii 2009 și 2010. De această părere este analistul politic Vladimir Socor, care a precizat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că de această dată tratativele ar trebui să se desfășoare în mod public, informează NOI.md.

„Negocierile pentru formarea noii coaliţii trebuie să aibă loc la lumina zilei, fără înţelegeri secrete şi, eventual, în prezenţa unor oficialităţi europene. Ca să nu mai asistăm la procesul constant de negociere şi redistribuire a beneficiilor, proces care a folosit numai intereselor de grup. Ministerele şi alte instituţii şi posturile guvernamentale trebuie împărţite exclusiv pe criteriul competenţei profesionale, nu pe criteriul apartenenţei de partid. Iar după ce guvernul se formează şi instituţiile de stat sînt repartizate între partenerii de coaliţie, atunci fiecare minister şi instituţie guvernamentală trebuie să răspundă direct prim-ministrului, nu şefului de partid respectiv”, a precizat Socor.

Potrivit expertului, la ora actuală, principalele impedimente în calea negocierilor țin de încercările unor partide de a-și promova propriile interese și de a obține profit. În acest sens, Vladimir Socor afirmă că tergiversarea tratativelor pe parcursul a cîtorva săptămîni va constitui deja un semnal de alarmă și va demonstra alegătorilor că partidele respective nu reușesc să își corecteze propriile deficiențe. Iată de ce în cazul unui eventual scenariu de acest gen, Partidul Liberal Democrat ar trebui să discute problema în mod direct cu alegătorii, susține Socor.

Referindu-se la scorul obținut de Partidul Socialiștilor în aceste alegeri, analistul a menționat că situația postelectorală este mult mai proastă decît a fost înainte de 30 noiembrie.

„Situaţia s-a schimbat foarte mult, deoarece Partidul Socialiştilor a devenit hegemonul stîngii din Republica Moldova. Acest partid nu numai că e mai puternic astăzi decît Partidul Comuniştilor, dar nu-şi ascunde intenţia de a elimina practic PCRM de pe scena politică, de a monopoliza stînga, iar Partidul Socialiştilor se manifestă în mod direct ca agent de influenţă al Rusiei în Republica Moldova. Situaţia este mult mai proastă acum decît a fost înainte de 30 noiembrie, din acest punct de vedere”, a explicat Socor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?