Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

OSCE: Lupta dintre armata ucraineană și prorușii de la Lugansk va înceta de vineri

2 dec. 2014,, 20:00   Externe
1709 0
Foto: rvr.r
OSCE a declarat că începând cu data de 5 decembrie, militarii ucraineni și reprezențanții rebelilor proruși de la Lugansk au conevnit să înceteze focul pe linia frontului și să retraga artileria grea. Potrivit observatorilor OSCE, aceste decizii au fost luate luni, în cursul unor consultări.

"Părţile au convenit asupra unei încetări a focului complete în întreaga zonă tampon de-a lungul liniei de front. Acest acord va intra în vigoare pe 5 decembrie. De asemenea, armata ucraineană şi rebelii vor începe pe 6 decemrie să-şi retragă artileria grea din zonă", informează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Kievul şi occidentalii acuză Rusia că îi susţine militar pe rebelii proruşi din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte categoric. Un armistiţiu fragil a fost instaurat în estul Ucrainei în urma semnării acordurilor de la Minsk, la 5 septembrie, între Kiev şi separatiştii proruşi de la Doneţk şi Lugansk, cu participarea Rusiei şi a OSCE. Acordurile au permis la început oprirea luptelor în majoritatea zonelor aflate pe linia de conflict.

Armistiţiul era însă din ce în ce mai puţin respectat, în condiţiile în care niciunul dintre punctele prevăzute în acordurile de la Minsk nu fusese în aplicare. Conflictul s-a soldat cu peste 4.300 de morţi şi aproximativ 10.000 de răniţi începând din aprilie, potrivit celui mai recent bilanţ al ONU.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?